Dužijanca u Žedniku

Objavljeno: 21.07.2023. Pregleda: 78

Nakon Bajmaka, 9. srpnja 2023. godine je održana Dužijanca u Žedniku. Predvoditelji ovogodišnje Dužijance su bandašica Katarina Ivanković i bandaš Mario Vukov, mali bandaš je bio Andrija Kopunović Legetin, a mala bandašica Mihaela Vukov.
Misno slavlje predvodio je predsjednik UBH-a Dužijanca, župnik župe svetog Roka, vlč. dr. Andrija Anišić u zajedništvu sa župnikom u Đurđinu vlč. Danielom Katačićem i mjesnim župnikom Franjom Ivankovićem.
Andrija Anišić se u propovijedi osvrnuo na nedjeljni odlomak evanđelja u kojemu Isus poziva sve umorne i opterećene da se dođu kod njega odmoriti.
„Svi smo ponekad umorni, kao i naši marni zemljoradnici koji čitave godine marljivo rade na svojim njivama. Odmor nam je svima potreban. Ali ono što mnogi zaboravljaju jeste da je najbolji odmor kod Gospodina i u Gospodinu, odmarati se u Bogu. Izmoreni i opterećeni smo ne samo fizičkim i intelektualnim poslom nego i brigama, nevoljama koje nas znaju zadesiti. Ali čovjeka najviše umara i muči grijeh. Zato Isus poziva da izmoreni i opterećeni dođemo k njemu, želi da sve svoje brige predamo njemu, ali i da sve svoje grijehe ostavimo njemu iskrenim kajanjem u sakramentu svete ispovijedi. Tek onda nas može Isus nanovo odmoriti i on to obećava. Isusova riječ – ‘uzmite jaram moj na sebe, učite od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim’ – znači da moramo biti spremni prihvatiti Isusovo evanđelje. Svi trebamo učiti od Isusa, a to je najlakše ako svakoga dana čitamo evanđelje", rekao je Anišić.
Kako je 9. srpanj kalendarski blagdan blažene Marije Petković, on je naveo nekoliko misli blaženice – ponizna duša ne misli na sebe, ona ljubi i žrtvuje se za druge.
„Veliku krepost poniznosti trebamo usvojiti, a možemo je prepoznati u onima koji rade na zemlji: rade marljivo i s ljubavlju premda često unaprijed ne znaju hoće li od toga imati materijalne koristi. U tome vidim veličinu i poniznost naših marljivih radnika koji znaju da će to što oni rade mnogima omogućiti kruh svagdašnji", rekao je Anišić.
Pjevanje je predvodio VIS Ritam vjere uz sudjelovanje župnog zbora predvođenog kantorom Nikolom Ostrogocem. Na početku misnog slavlja žedničke kraljice su otpjevale kraljičku pjesmu, a mnoštvo djece i mladih bilo je obučeno u bunjevačku nošnju. Osim gradskog bandaša i bandašice, žedničku Dužijancu su proslavili bandaši i bandašice iz okolnih mjesta. Župnik se na kraju mise zahvalio slamarkama Đurđici Dulić koja je napravila perlice i ikebane i Ruži Davčik, koja je izradila krunu za ovogodišnju Dužijancu.
U ime cijele župe bandaš i bandašica su na kraju mise župniku Franji Ivankoviću zahvalili i čestitali mu 35. obljetnicu svećeništva.
Radost zahvale Bogu i pohvale čovjeku za obavljenu žetvu proslavljena je i bandašicinim kolom u večernjim satima.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima