Godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta

Objavljeno: 21.07.2023. Pregleda: 57

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta poznat je i po svojem Folklornom odjelu, odnosno izvođenju i očuvanju narodnih plesova, pjesama i nošnje. Godišnji koncert Gupčeva Folklornoga odjela održan je u nedjelju, 9. srpnja 2023. godine, u punoj dvorani mjesnog Doma kulture.
Svoje umijeće, odnosno ono što su naučili ili usavršili od prošle jeseni, prikazale su sve tri skupine Odjela – mlađa, srednja i reprezentativna. Uz tradicionalne bunjevačke plesove (koje su izvele sve tri skupine), srednja skupina izvela je mađarske i plesove iz Dragačeva, a reprezentativna skupina predstavila se vlaškim plesovima, plesovima iz Šumadije te novom, premijernom koreografijom – Trogirskom kvadriljom.
Veterani nisu bili u mogućnosti nastupiti na ovom koncertu, ali ih, kako kažu u Odjelu, očekuju na božićnom koncertu.
U tri skupine Folklornog odjela aktivno je ukupno oko devedeset članova. Voditelj reprezentativne i srednje skupine je Darko Prćić a mlađe Sanda Benčik.
„Ovo je koncert u povodu kraja akademske godine, sada idemo organizirano na ljetovanje, pa imamo malu pauzu, i onda kreće nova školska godina a s time i naš rad. U godini za nama imali smo puno gostovanja, bili smo više puta u Hrvatskoj – Varaždinu, Ludbregu, Velikoj i Đakovu, u Kaćmaru u Mađarskoj te u Lazarevcu. Nastupamo i u programima vezanim za dužijance u Tavankutu i Subotici. Što se tiče ljetovanja, ove godine ćemo ići u Herceg Novi gdje smo bili i prije dvije godine", kaže Darko Prćić.
Folkloraše prati glazbeni ansambl kojeg čine članovi HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice.
Godišnji koncert HKPD-a Matija Gubec održan je u sklopu Tavankutskog kulturnog lita.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima