Ekspertna misija EK u HNV-u

Objavljeno: 07.03.2017. Pregleda: 36

interes za ostvarivanje manjinskih pravaEkspertna misija Europske komisije (EK) iz područja prava nacionalnih manjina boravila je u službenom posjetu Srbiji od 20. do 24. veljače, a tom prigodom eksperti su razgovarali s predstavnicima više državnih i pokrajinskih tijela, pojedinih lokalnih samouprava (Subotica, Novi Pazar, Bujanovac) te nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici posjetili su u četvrtak 23. veljače, gdje su razgovarali s predsjednikom Slavenom Bačićem i njegovim suradnicima. Tim eksperata EK činili su: dr. Emma Lantschner, Cloe Laurence Dinsdale i Anna Lubner.

Tema razgovora je bila ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, a posebno zanimanje eksperti su pokazali za pitanje uključenosti manjina u pravljenje službenih izvještaja vlasti o provedbi Akcijskog plana za manjine u okviru Poglavlja 23. S tim u vezi, predsjednik HNV-a Slaven Bačić je ukazao na nedovoljnu uključenost nacionalnih manjina, počevši od faze izrade Akcijskog plana do faze praćenja njegova ostvarivanja.

Na sastanku se također razgovaralo i o formaliziranju tijela Koordinacije nacionalnih vijeća, administrativnim kapacitetima nacionalnih manjina glede zajedničkog nastupanja, aktualnom stanju glede tzv. bunjevačkog pitanja, te o pitanjima iz područja obrazovanja i informiranja. Ekspertna izvješća služe Europskoj komisiji da sagleda napredak Srbije u određenom području. U proteklih nekoliko godina, HNV je posjetilo nekoliko takvih misija, a njihova izvješća dostupna su, među ostalim, i na internetskim stranicama Vijeća.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima