Obnovljen Fleckensteinov križ na Čikeriji

Objavljeno: 07.03.2017. Pregleda: 35

obnovljen kriz 2Grupa entuzijasta okupljenih oko projekta Bunjevački put križa nastavila je raditi na obnovi križeva krajputaša u subotičkom ataru. Posljednji koji je obnovljen je križ obitelji Fleckenstein na Čikeriji, uz samu granicu s Mađarskom. Križ je na velikom obiteljskom imanju podigao Josef Fleckenstein i supruga Franciska Gumpl 1935. Razlozi, to jest konkretni motivi, koji su bračni par Fleckenstein ponukali da podignu u gabaritnom smislu uistinu veliki križ danas nisu poznati, ali na križu na njemačkom jeziku stoji kako je križ podignut iz zahvalnosti i Bogu na čast.

 

Križ više nije na imanju Fleckensteinovih – i njih je kao „gazdačku“ zadesila sudbina otimanja zemlje tijekom procesa konfiskacije.

No, ono što je zanimljivo jest način na koji je oskrnavljen – partizani su nakon oslobođenja maljevima i bakovima srušili dio križa na kojemuobnovljen kriz 1 je postavljen korpus Isusa Krista, a isti bacili preko granice na teritorij Mađarske. Nepoznata osoba iz Mađarske je korpus pronašla, vratila i ostavila kraj križa. Pronašao ga je sam Josef te odnio na salaš, skrio na tavan, a članovi obitelji Fleckenstein nakon njegove smrti su ga sačuvali do danas. Inače, sam korpus Isusa Krista neobično je velik i težak – više od 70 kilograma, budući da je izliven od željeza i po tom je jedinstven među drugim korpusima križeva krajputaša u subotičkom ataru.

Poslovi na obnovi križa Josefa Fleckensteina i supruge Franciske Gumpl počeli su još prošle godine kada je očišćen i uređen prostor oko samoga križa – zarastao u grmlje, drač i korov. U akciji, osim članova obitelji, sudjelovalo je desetak osoba okupljenih oko Bunjevačkog puta križa iz Subotice, Mirgeša i Tavankuta, a angažiranu mehanizaciju su osigurali Menjhárt Harangozó i Marin Skenderović iz Mirgeša. Novčana sredstva za popravak i dovođenje križa u prvobitno stanje je donacija Bunjevačkog puta križa, a križ je izrađen u kamenoklesačkoj radnji Branka Moravčića.

Obnovljeni križ Josefa Fleckensteina i supruge Franciske Gumpl blagoslovio je 1. ožujka, na Čistu srijedu nakon obreda, mjesni župnik iz Tavankuta Franjo Ivanković.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima