Etno kamp Hrvatske čitaonice privlači sve više djece

Objavljeno: 02.10.2013. Pregleda: 61

Etno Kamp2013-00Na ovogodišnjem VI. po redu Etno kampu, koji je organizirala Hrvatska čitaonica u Subotici na čelu s Bernadicom Ivanković, sudjelovalo je oko 70 djece iz Subotice, Žednika, Tavankuta, Đurđina, Klise, Male Bosne, i po jedno dijete iz Beograda, Lemeša i Plavne.

Kamp je, po običaju, održan posljednjeg tjedna kolovoza, pred početak nove školske godine – započeo je u ponedjeljak, 26. kolovoza i trajao do petka 30. kolovoza 2013. godine. Tijekom petodnevnog druženja, djeca su se igrala, zabavljala, učila i izradila veći broj ukrasnih predmeta, bilo je veoma veselo, tako da ni loše vrijeme nije smetalo djeci u uživanju.

Etno Kamp2013-5Ono što su naučila i izradila djeca su pokazala na završnoj priredbi održanoj posljednjeg dana Kampa, u petak, 30. kolovoza 2013. godine, u dvorištu Hrvatske čitaonice, pred brojnom publikom – roditeljima i rodbinom djece sudionika, ali i gostima - predstavnicima lokalne samouprave Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća i gradskih, kulturnih i medijskih ustanova, te sponzorima i prijateljima.

Etno Kamp2013-1„Etno kamp Hrvatske čitaonice je kamp koji ima za cilj, osim toga da djeca razvijaju zajedništvo i svijest da su članovi hrvatske zajednice, da nešto i nauče. Zato djeca nešto rade, malo plešu, crtaju, nešto prave, malo pjevaju i glume i dosta se igraju. Kamp se održava i kako bi se njegovao naš hrvatski jezik, što standardni, što bunjevački ikavski dijalekt“ rekla je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice voditeljica kampa i Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković.

To se najbolje radi putem kreativnih radionica, dodaje: „I ove godine smo po istom načelu radili kao o ranije – imali smo manualne kreativne radionice gdje smo od prirodnih materijala izrađivali i etno i suvremene motive. Želimo se tako upoznati s vlastitom poviješću i tradicijom, ali sve to povezati i sa suvremenim i aktualnim tokovima.“

Dojmovi sudionika
Etno Kamp2013-0Djeca nisu krila vlastito zadovoljstvo zbog boravka u kampu. Svi kažu da će i sljedeće godine doći i ponovno se družiti i „praviti to što vole“.
„Jako mi se dopada jer se svi skupa družimo i svaki put nešto novo naučimo. Ove sam godine pravila broš i baš mi se svidjela ta radionica. Glumila sam i u igrokazu. Tu sam naučila kako glumiti i biti ispred publike.“
„Prvi put sam ovdje i jako mi se dopada. Pravili smo bunarčiće, naučila sam plesati i stvarno mi se svidjelo.“
„Pravili smo od šarenog materijala razne stvari. Upoznala sam i puno prijatelja, što mi je drago. Imali smo i puno radionica, radili smo dosta s drvom.“

Etno Kamp2013-3Djeca su radila u pjevačkoj radionici, folklornoj, za moderni ples, bila je i duhovna radionica uz vjeroučiteljicu Eminu Kujundžić, potom recitatorska, te dramska, uz veliki broj prijavljenih. Mali su glumci na završnoj priredbi izveli u petak, tijekom završnog dana Kampa, kazališni komad „Na moru“, koji je autor Marjan Kiš priredio upravo za ovu prigodu i koji su djeca uspjeli svladati za samo tri dana vježbanja.

Pretprošle godine bilo je trideset i petero djece, prošle pedeset i petero, a ove godine Etno kamp je okupio čak njih sedamdeset, kaže Bernadica Ivanković. „To je na granici mogućnosti organizatora. Primili bismo ih i više, ali jednostavno nismo mogli“, kaže Ivankovićeva.

Etno Kamp2013-8U radu Etno kampa, zbog velikog broja djece, sudjelovao je i veliki broj volontera, prije svih učiteljice i odgojiteljice koje rade u hrvatskim odjelima.

U realizaciji kampa sudjelovalo je puno volontera, njih oko 20, koji su pomagali, svaki iz svog područja i u svojim mogućnostima. Posebno bih pohvalila učiteljice iz OŠ 'Ivan Milutinović' koje su se i ove godine priključile, kao i odgojiteljima. Bilo je i nekoliko sponzora, koji su nam pomogli u robi i usluzi. Veliko je zanimanje za ovakvim oblikom rada s djecom, te valja razmisliti o proširenju kapaciteta i programa“, rekla je Bernadica Ivanković, te dodala: „Organizator ovog kampa je, kako smo već spomenuli Hrvatska čitaonica, a Gradska knjižnica u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pružili su logističku potporu. Ove godine po prvi puta Grad Subotica je financijski pomogao ovaj kamp, a moram reći i kako imamo odličnu suradnju s tjednikom 'Hrvatska riječ' i s dječjim podlistkom 'Hrcko', koji nas je posjetio i počastio“. Organizatori svima od srca zahvaljuju.

Etno Kamp2013-6Pokraj Bernadice Ivanković, s djecom su radili mnogi: Biljana Vojnić Hajduk, Sanja Dulić, Danijela Romić, Tanja Dulić, Marijana Tenodi, Helena Omerović, Silvija Tot Vašarhelji, Katarina Čeliković, Nevena Mlinko, Dajana Šimić, Ivana Kolar, Mirjana Ivanković, Emina Kujundžić, Biljana Mrđanov, Miljana Boić, Nenad Temunović, Veronika Evetović, Melita Bašić Palković, Ivona Francišković, Martina Stantić, Bernardica Vojnić Mijatov, Anita Kovač, Nikola Bašić.

Etno Kamp2013-7Tanja Dulić, učiteljica u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Đurđinu, pored likovne, vodila je i dramsku i recitatorsku sekciju.

„Prvo krenemo s čitanjem kako bismo znali pravilno naglašavati i izgovarati tekst. Onda prelazimo na vježbe i uigravanje s kostimima. Recitiranje je slično, prvo se upoznajemo s tekstom i onda vježbamo pravilan nastup“, kaže Tanja Dulić.

Djeca su tijekom kampa boravila i na izletu u Maloj Bosni, gdje su posjetila salaš obitelji Pelhe, te obišli obnovljenu mjesnu crkvu Presvetog Trojstva i njihovog župnika vlč. Dragana Muharema.

Ove je godine Etno kamp poduprlo i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Etno Kamp2013-4-m

Priređeno prema tekstu Siniše Jurića i napisima u tjedniku Hrvatska riječ
Fotografije: Hrvatska riječ i Ljiljana Dulić Mészáros

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima