„Etnokamp“ po skupinama

Objavljeno: 07.10.2020. Pregleda: 54

etno kampLjetni Etnokamp na koji smo navikli da traje cijeli tjedan i da okupi više od stotinu djece ove godine iz svima poznatih razloga nije održan. Ne onakav na kakav smo navikli, ali to ne znači da ovo nije bio još bolji i željno iščekivani susret. 

Protekli vikend (18. i 19. Rujna 2020. godine) za učenike od 4. do 8. razreda bio je u znaku Etnokampa. Ako ste bar jednom bili na njemu, dobro znate da tu nikada nije dosadno. Tako je bilo i ovoga puta. Mnoštvo kreativnih radionica i sjajna atmosfera učinili su da i ovogodišnji mjesečni Etnokamp bude za pamćenje. Jedina „mana“ po riječima sudionika jest što je kratko trajao. 
„Budući da su okolnosti onakve kakve jesu podijelili smo djecu po dobnim skupinama, te su tako ovoga vikenda sudjelovali učenici viših razreda osnovne škole. Školska godina je u tijeku te smo se u skladu s time dogovorili kako će se svakoga mjeseca organizirati jedan vikend za drugu uzrasnu skupinu. Nažalost, morali smo i broj ograničiti na svega 30 djece, ali ima to i svojih prednosti“, kaže predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković i pojašnjava kako su iz epidemioloških razloga izostale plesne i glazbene radionice, no zato su kreativno-manualne bile prilagođene manjem broju djece i starijem uzrastu. 
Tako su sudionici ovomjesečnog Etnokampa izrađivali futrolice za slušalice, kaleidoskope, narukvice prijateljstva, pernice čija je tehnika šivanja probudila maštu te su nastale i futrole za mobitele, novčanici... Pravili su se tu i razni ukrasi za kosu, zvrkovi od papira u origami tehnici, a nije izostala niti duhovna radionica, kao niti film. Kad sve ovo nabrojimo, možete i sami zaključiti kako je ovo bio vikend za pamćenje. 
„Poznato je da se uvijek trudimo raditi nešto novo, drugačije, zato smo odlučili praviti kaleidoskop koji djeci do sada možda nije bio poznat. Pokazali smo im što to znači, kako se prelama svjetlost i jasno: kako se izrađuje. Smatram da ručni rad kod djece nije dovoljno zastupljen, stoga smo i ovoga puta šili i vezli. Radili smo s filcom i tu je njihova kreativnost izuzetno došla do izražaja, ta radionica je bila jedna od posjećenijih“, kaže Ivanković. 
Nastali su tu i zvrkovi od papira u origami tehnici, a kasnije je uslijedilo i natjecanje čiji se zvrk najdulje vrti. 
Djeca su i ove godine posjetila starije sugrađane u okruženju i odnijela im kolače i jabuke, te im prijenili pozdrave ekipe iz Etnokampa.
Na bogatom repertoaru ovoga vikenda našla se i književnosti. Tako su sudionici govorili o poznatom spisatelju Ivanu Kušanu, te su pogledali njegov film Koko i duhovi, a govorili su i o knjizi koja mu prethodi, odnosno slijedi. 
No, tu nije kraj. Ovaj Etnokamp će sigurno biti zapamćen i po specifičnoj radionici, a to je pečenje pjenastih bombona na vatri. Možete zamisliti taj ugođaj? Vatra, štapovi, bomboni, keksi... mmm. 
Radioničari i ovoga Etnokampa bili su odgojitelji, učiteljice, roditelji i prijatelji Hrvatske čitaonice, koja je i organizator. Ovogodišnji Etnokamp pomogli su DSHV, koji je dao prostor za rad, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i sponzori.  
Etnokamp za mlađi uzrast bit će u listopadu. Točan datum i vrijeme saznat ćete na ovim Hrckovim stranicama u nekom od narednih brojeva tjednika. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima