Festival amaterskog folklora u Somboru

Objavljeno: 26.01.2018. Pregleda: 39

fest amaterskog foklora u somboruHrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor okupilo je folklorne udruge iz Sombora koje su svojim nastupima pokazale bogatstvo onoga što čini nacionalnu raznolikost Sombora i okolice. Tako su se na pozornici Hrvatskog doma smjenjivali raspjevani Šokci, mađarski glazbenici na citrama, njemački glumci, a pokazane su i bunjevačke igre i svatovski običaj Srba starosjedjelaca. Sve ove udruge na Festivalu amaterskog folklora okupio je HKUD Vladimir Nazor.

„Koliko je važno čuvati tradiciju i naslijeđe unutar svoje nacionalne zajednice isto toliko važno je ne zatvarati se unutar svoje zajednice već surađivati i s drugima. Sombor je sredina gdje živi više različitih nacija i zato smatramo da nam je potreban jedan ovakav festival koji će povezati mlade iz različitih nacionalnih udruga. Prepoznao je to i Grad Sombor i financijski je pomogao da se održi ovaj festival“, kaže predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.

„Znate kakva su vremena, malo-malo pa se negdje zategnu odnosi i zato je važno prirediti jedan ovakav festival i zato smo se rado odazvali pozivu. Pokazat ćemo kako izgleda jedna prosidba u Bačkoj i igre iz leskovačkog Pomoravlja. Mi večeras predstavljamo folklornu tradiciju Srba, pa smo za prvi nastup odlučili otići nešto dalje od Sombora i odabrali smo igre s juga Srbije, a za drugi nastup prikaz običaja iz Bačke“, kaže član GKUD-a Sombor Dušan Esapović.

Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Sándor Petőfi iz Telečke predstavilo je svoj najbolji dio, a to su mladi citraši, koji su značajna priznanja osvojili i na međunarodnim natjecanjima.

„Nama Vojvođanima nije strano to preplitanje kultura. Ako čujemo neku pjesmu, znamo njen tekst i na srpskom i na mađarskom i na hrvatskom jeziku. Ali, nažalost rijetko je da imamo prilike ovako zajedno nastupati. Svatko se nekako okrenuo svojoj nacionalnoj zajednici i zato mislim da bi ovaj festival u Nazoru trebao biti jedan začetak redovitih zajedničkih nastupa udruga koje njeguju tradiciju različitih nacionalnih zajednica. Što se tiče mađarskog folklora, citra je tradicionalni instrument koji u posljednje vrijeme ponovno postaje sve popularniji, vjerojatno zbog toga što je to glazbalo koje nije teško naučiti svirati“, kaže voditelj citraškog orkestra kulturno-umjetničkog društva iz Telečke András Takács.

Na festivalu su sudjelovali i HKPZ Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, Udruga Nijemaca Gerhar iz Sombora i domaćini HKUD Vladimir Nazor.

U Nazoru ističu da je Festival amaterskog folklora uvod u obilježavanje 81. obljetnice Društva.

„Obljetnicu ćemo obilježiti tradicionalnim godišnjim koncertom na kome predstavljamo rad svih naših sekcija. Slijedi zatim Božićni koncert na kome se, kao i na ovom festivalu, predstavljaju udruge drugih nacionalnih zajednica“, kaže prvi čovjek somborske hrvatske udruge.

Izvor: Hrvatska riječ(Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima