Održano „Žedničko veče folklora“

Objavljeno: 26.01.2018. Pregleda: 46

zednicko vece folkloraU organizaciji folklornog ogranka Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Žednika održano je u nedjelju, 19. studenoga 2017., osmo po redu Žedničko veče folklora. U Domu kulture u Žedniku brojnoj publici predstavilo se preko 100 izvođača iz pet udruga. Osim domaćina, nastupili su i Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice, Srpski kulturni centar Stevan Sremac iz Sente, Kulturno-umjetničko društvo Bajmočki folklorci iz Bajmaka te Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice.

Publika je imala prigodu vidjeti splet bunjevačkih igara, mađarske divojačke igre, vlaške igre kao i igre iz Banata, Slavonije, Like i okolice Leskovca. U žedničkom folklornom ogranku djeluju mlađa i starija skupina koje broje 50-ak članova. Koreograf mlađe skupine Ante Čipak kaže da se posljednjih godina u Žedniku iskristalizirao broj djece, te da ih ima tridesetak. 

„Zainteresirane djece za folklor uvijek ima. Neki odlaze, neki dolaze, ali uvijek imam s kime raditi“, kaže Čipak. Mlađu žedničku folklornu skupinu čine osnovnoškolci, a od prije nekoliko mjeseci formirana je i skupina veterana. Oni broje dvadesetak članova, a voditelj je Dejan Orčić.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima