Festival Marijanskih pučkih pjesama u Monoštoru

Objavljeno: 16.08.2013. Pregleda: 35

Marijansko2013-1Osmi festival marijanskih pučkih pjesama održan u Monoštoru trajao je dva dana, 13. i 14. srpnja 2013. godine. Prvoga dana u crkvi sv. Petra i Pavla pjevačke skupine pjevale su marijanske pjesme koje se pjevaju o blagdanu Božića, a drugoga dana predstavljene su pjesme trojice književnika svećenika Alekse Kokića, Marka Vukova i Josipa Temunovića.

Tradicija pjevanja pjesama, ili kako se u Monoštoru kaže – „pisama“, posvećenih Djevici Mariji, uvriježena je u našem pučanstvu. Osim crkvenih, redovito su prisutne bile i pjesme tvoraca čija se imena ne znaju, ali koje opstaju desetljećima. Program ovogodišnjeg festivala pjesama posvećenih Mariji, koji se po osmi put organizira od strane monoštorskog Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“, bio je vrlo bogat i umjetnički veoma vrijedan. Organizatori su odabrali izvođače koji će na pravi način predstaviti svoj rad, a ove godine tema festivala bile su marijanske pjesme koje se pjevaju o blagdanu Božića.

Marijansko2013-KUDIvanDomacZa ovu godinu, karakterističan je veliki broj sudionika iz Republike Hrvatske, pa su tako iz Zagreba gostovale grupe iz Svete Nedjelje, Kloštar Ivanić Grada – KUD „Obreška“ i Zaprešića – KUD „Kupljenovo“, te jedna skupina iz okolice Đakova, iz Privlake – KUD „Ivan Domac“. Među domaćim izvođačima bile su pripadnice ženske pjevačke skupine „Varošanke“ iz Sombora, te monoštorska ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“.

Marijansko2013-KraljiceBodrogaKUDH „Bodrog“, prema riječima dopredsjednice društva Anite Đipanov, kao organizator ove manifestacije trudi se iz godine u godinu kroz različitu tematiku osigurati kvalitetan i interesantan program. Do sada su tema bile pjesme koje se pjevaju tijekom cijele godine, pjesme tijekom korizme, adventa... Ovogodišnji izbor teme je odista pružio širok spektar kompozicija, s obzirom da je Božić jedan od najznačajnijih kršćanskih blagdana, a veličinu Marijine uloge ne moramo ni naglašavati.

Marijansko2013-KUDObreskaProgramom festivala osim organizatora i gledatelja bili su veoma zadovoljni i sami sudionici, pa Vladimir Fugaš iz KUD-a „Obreška“ izražava veliku radost zbog nastupa i prilike da članovi njegovoga umjetničkog ansambla predstave svoj opus marijanskih pjesama.

Ančica Vlahović, članica KUD-a „Ivan Domac“ iz Privlake, puna je pozitivnih dojmova s festivala, naglašavajući topli doček, prelijepu crkvu i šokačku nošnju. Njezina pjevačka grupa po prvi puta je ovdje, a suradnja s KUDH-om „Bodrog“ ostvarena je zahvaljujući privlačkom župniku Vladimiru Deliću, velikomu štovatelju folklora i tradicije.

Marijansko2013-VarosankeKUD „Kupljenovo“ ove godine obilježava 30. godišnjicu svojega postojanja, a Ivica Ivanković, član ovoga društva, izuzetno je zadovoljan zbog prilike da se njegova skupina predstavi ovdje u Vojvodini i na taj način također proslavi značajnu obljetnicu. Naglašava i značaj prenošenja tradicije pjevanja marijanskih pjesama sa starijih na mlade, koja je izražena kako u njihovom KUD-u, tako i u Monoštoru.

Marijansko2013-ZeljkaZelicNovinu u programu ove godine predstavljao je literarni dio festivala, upriličen kroz književnu večer, koja je održana sutradan, u nedjelju. Ideja je da se kroz opus hrvatskih književnika – ovoga puta triju svećenika – promatra lik Marije, s ciljem sagledavanja njezine uloge i značaja u svakidašnjem životu našeg čovjeka. Tijekom predstavljanja, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, ukazao je na još uvijek nedovoljno istraženu temu pjesništva Hrvata u Podunavlju, te predstavio Mariju kao glavni motiv pjesama Alekse Kokića, Marka Vukova i Josipa Temunovića. Studiju poezije odabranih hrvatskih svećenika predstavila je novinarka i književnica Željka Zelić, a stihove su govorile Anita Đipanov i Marijana Šeremešić. Događaj su pjesmom ispratile „Kraljice Bodroga“.

Tekst: Zdenka Mitić
Fotografije: Augustin Juriga

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima