Festival nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“, Futog

Objavljeno: 17.10.2016. Pregleda: 41

festival nosnje u futoguDeveti Festival nošnje, nakita i oglavlјa Biserna grana održan je od 6. do 9. listopada u organizaciji Kulturnog centra Mladost iz Futoga. Cilј Festivala bio je prezentiranje folklornog bogatstva Srbije i zemalјa u regiji, te je pozornost bila na značaju očuvanja materijalnog folklornog naslijeđa kao bitnog obilježja kulturnog identiteta svakog naroda. Među sudionicima bilo je i predstavnika Hrvata iz Srbije, među kojima je proglašena i najljepša djevojka u nošnji na Festivalu.

Prema riječima direktorice Kulturnog centra Mladost Aleksandre Rajak Festival okuplјa i povezuje kulturno-umjetnička društva, institucije i pojedince iz zemlјe i regije oko jedne teme – narodne nošnje, a na dosadašnjim festivalima nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 120 kulturno-umjetničkih društava.

„I ove godine sve bogatstvo i raznolikost folklornog naslijeđa prikazuje 15 društava iz zemlјe i regije“, naglasila je Rajak i istaknula kako se očekuje da će Festival naredne godine, kada bude održan deseti po redu, biti i na mapi UNESCO-a.

U subotu, 8. listopada, održan je defile sudionika glavnim novosadskim ulicama, a u večernjim satima u Futogu je bila revija nošnjifestival nosnje u futogu 2 sudionika Festivala. Nošnju Hrvata iz Srbije predstavila je Nada Sudarević iz Subotice svojom zbirkom tri ženska svečana bunjevačka ruva i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Silvije Stahimir Kranjčević iz Berega. Berežani su nosili nošnju šokačkih Hrvata, a među njima je bila i djevojka u nošnji koja je predstavljala mladu i koju je stručni žiri jednoglasno odabrao za najljepšu djevojku u nošnji Festivala.

„Djevojka koja je dobila prvu nagradu nosila je ruho koje se nosilo poslije vjenčanja. Imala je burundžuk na glavi koji su mladoj po izlazu iz crkve stavljale starosvatica i svekrva“, priča koreograf Kranjčevića Milorad Stojnić.

U okviru Festivala održane su dvije izložbe: izložba Biserna grana na Trgu slobode i izložba Udruženja tkalјa Novi Sad, kao i koncert ANIP KC-a Mladost Futog s gostima – Danicom Krstić, pjevačkom skupinom Bilbil i Orkestrom braće Martić. U okviru pratećeg programa Festivala održan je i Futoški bazar te promocija Kupusijade uz besplatnu degustaciju futoškog kupusa. Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima