Geografija pamćenja Šokaca i Bunjevaca u Osijeku i Somboru

Objavljeno: 27.04.2010. Pregleda: 63

urbani sokci 0O identitetu Šokaca i Bunjevaca, kroz geografiju pamćenja, govorilo je tridesetak sudionika dvodnevnog međunarodnog okruglog stola, održanog u Osijeku i Somboru, 23. i 24. travnja.

Sudionici su kroz izlaganja govorili o identifikaciji makro/mikro geografskog i kulturološkog prostora Bunjevaca i Šokaca, pamćenju običaja, jezika, gastronomije - riječju svojem identitetu. Na skupu je ukazano i na specifične kodove šokačkog i bunjevačkog prostora, njihova kretanja, današnje življenje, a čuli su se radovi o tome kako prostor pamti jezik kroz uporabu ikavskog narodnog govora, koji je utjecao na književno stvaralaštvo, običaje, muziku, nošnje.

urbani sokci 1Iz Vojvodine su na skupu sudjelovali Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Alojzije Stantić, Marija Šeremešić, predsjednica udruge „Urbani Šokci" te Zvonko Tadijan, predsjednik KPZH „Šokadija" iz Sonte.

U prigodnom uvodnom programu sudjeurbani sokci 2ovali su studenti III. godine glume Umjetničke akademije Osijek, ženska vokalna skupina „Druge", samičar Franjo Verić, ženska pjevačka skupina „Šokice", somborski recitatori, ŽPS „Druge" KUD-a „Šokadija" Strizivojna (RH), a na violini je nastupio Aljoša Mihaljev.

Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci 5 - Geografija pamćenja Šokaca i Bunjevaca održan je pod pokroviteljstvom grada Osijeka i grada Sombora, a organizatori su udruge „Šokačka grana" Osijek i „Urbani Šokci" Sombor.

 

urbani sokci 3

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima