Godišnja skupština HKUPD „Preprek“ iz Novog Sada

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 44

Preprek Skupstina2014HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada održao je 22. veljače 2014. godine redovitu godišnju skupštinu udruge. Na dnevnom su se redu našla brojna izvješća koja su jednoglasno usvojena, a pred društvom se našao i izbor novog Upravnog i Nadzornog odbora. Novoizabrani članovi Upravnog odbora u idućem razdoblju odlučit će i o izboru predsjednika udruge. Iako je 2013. godina u području kulture bila teška, ovo društvo ovogodišnju skupštinu otvorilo je veselo, izvedbama pjevačke skupine društva, nakon čega je aktualni predsjednik Marijan Sabljak podnio izvješće o radu. Iako je učinjen pomak u smjeru povećavanja broja članova, kao i otvaranje prema novim područjima djelovanja društva, kao što je pjevačka skupina, konkretne kritike na rad uputili su sami članovi.

Marijan Sabljak je istaknuo kako je zadovoljan radom društva u prethodnoj godini. „Kada govorimo o prošloj godini, uz mnogo izazova, poteškoća i prilagođavanja mogu kazati kako sam, kada sve sagledam, zadovoljan. S ovim potencijalom kojim raspolažemo, sredstvima koja su iskorištena, mislim kako se više nije ni moglo postići“.

Govoreći o suradnji s drugim udrugama Sabljak je mišljenja kako je došlo do izvjesne polarizacije i da je sjever Bačke koncentriran i naginje prema Subotici, a Srijem na svoju stranu. „Smeta mi ta nemogućnost međusobnog povezivanja, jer nema odgovora od onih kojima sam uputio poziv, ili volje, ili ljudi nisu razumjeli. Suradnja naših društava je nekako na obodu ukupnih zbivanja i svatko gleda sebe, s malim iznimkama kada se društva udruže, a to je samo iznimka, a trebalo bi biti pravilo. Kada govorimo o kulturi moramo govoriti i o kvaliteti te kulture, ja sam pokušao izdići tu kvalitetu, to se vidi i kroz naše drame koje izvodimo, i kroz pjevačku skupinu kao i ljude koje nam pomažu u tome“, kazao je predsjednik.

Činjenice da društvo nema vlastite prostorije i uvjete za rad sekcija, ne ostvaruje kontakte unutar zemlje niti u inozemstvu kako bi društvo putovalo i surađivalo s drugim društvima, istaknute su kao temeljni problemi društva i izvor nezadovoljstva članova na čijem će se otklanjanju raditi u razdoblju koje dolazi.

Ono čime se društvo veoma ponosi je zbirka „Preprekovo proljeće“, za koju je velikim dijelom zaslužna i Marija Lovrić, članica UO i voditeljica književne sekcije. I u godini pred nama zbirka će doživjeti svoju promociju na Salonu knjige u Novom Sadu, manifestaciji „Preprekovo proljeće“, sajmu knjiga u Beogradu i dr.

Preprekovo proljece2013-naslovnica„Zbirka za 2013. bit će promovirana na manifestaciji Preprekovo proljeće. U ovoj su zbirci pjesme 20 autora, za razliku od prošle u kojoj je bilo 14 autora. Osim te promjene u zbirci se nalazi i novina, a to je dio koji nosi naziv 'Maturski rastanak' gdje su predstavljene mlade pjesnikinje i to je naš veliki iskorak“, kazala je Marija Lovrić.

U vremenima kada je dobrotvora sve manje, a i zaljubljenici u kulturu su sve rjeđi, veliki doprinos radu društva i veliku financijsku potporu društvu osigurava i član UO Stanko Krstin.

„Svaki čovjek ulaže u nešto što misli da je potrebno, ulaže sebe, svoje vrijeme, s obzirom da ne znam pjevati, igrati, to ne mogu uložiti, ali na neki drugi način ulažem svoje vrijeme i ono što ja mogu kako bih pridonio ovom društvu. Ono pred sobom ima još puno posla i ako gledano unatrag urađeno je puno i ja svake godine vidim napredak, mali ali primjetan“, kazao je Krstin.

U godini pred nama ovo društvo koje nosi ime Stanislava Prepreka, kao jedino društvo s hrvatskim predznakom u Novom Sadu, svojim planovima nastavit će baštiniti i njegovati tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.

Tekst i fotografija: M. H.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima