Osam učenika hrvatskih odjela plasiralo se na Zonsku smotru recitatora

Objavljeno: 06.03.2014. Pregleda: 32

Smotra recitatotaSU2014-2-mU čitaonici Gradske knjižnice u Subotici održana je 27. veljače 2014. godine 26. po redu Općinska smotra recitatora na kojoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, kulturno umjetnička društva, udruge i kulturni centri s teritorija Grada Subotice. Natjecali su se učenici u triju dobnih skupina; od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci, a ocijenilo ih je povjerenstvo koje čine glumci Narodnog kazališta, predsjednik Vladimir Grbić, za srpski jezik i Zsuzsanna Kálmár za mađarski, a natjecatelje na hrvatskom je ocjenjivala Katarina Čeliković.

Novina je što od ove godine postoji i savjetnica za bunjevački jezik, Nevenka Bašić Palković, rekla je informatorica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Bernadica Ivanković.

„To je državna smotra i ove godine je zanimljivo što imamo iznimno veliki broj prijavljene djece, odnosno veliki broj kulturno umjetničkih društava i udruga se prijavilo te stoga u svim trima dobnim kategorijama imamo 117 prijavljenih učenika“.

Na smotri su i ove godine sudjelovali učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku s elementima nacionalne kulture, kao i članovi Hrvatske čitaonice, Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ i HKPD –a „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Natjecatelje na hrvatskom jeziku prijavili su i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruga „Bela Gabrić“ te Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“.

Smotra recitatotaSU2014-1-mRecitatori koji su se plasirali na Zonsku smotru, a koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, su Ivan Huska, Klaudia Karan i Donna Karan, učenici nižih razreda osnovne škole, potom, Davorin Horvacki, Petar Huska i Augustin Žigmanov, učenici viših razreda te srednjoškolci Karla Rudić i Ivan Kovač.

Iz osnovne škole „Matko Vuković“ na natjecanje su došli po jedan učenik na srpskom i hrvatskom nastavnom jeziku, rekla je učiteljica te škole Vesna Nimčević. Ona je rekla da je u školskom natjecanju sudjelovalo 40–tak učenika, a povjerenstvo su činili učitelji, nastavnica hrvatskog i nastavnica srpskog jezika. „Uglavnom se pripremamo od početka školske godine, ali kontinuirano intenzivno mjesec dana“.

Jedna od onih koja je prošla na Zonsku smotru, a na ovim smotrama sudjeluje od prvog razreda osnovne škole, gotovo svake godine je i učenica 3. razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ Karla Rudić, koja se natjecala ispred Hrvatske čitaonice.

„Volim ovo raditi, volim se pripremati. Prvo čitamo pjesmu, i onda idem kući. Sljedeći put kad dođem opet čitamo, ali malo i razmatramo pjesmu, da znamo o čemu se radi, što je pisac htio reći i ostalo. Nakon toga naučim pjesmu napamet i onda krenem razrađivati, gledam i one gramatičke stvari koje je pjesnik stavio“.

Smotra recitatotaSU2014-3-mJedna od onih koji su pripremali učenike za smotru je i Nevena Mlinko koja je radila s recitatorima Hrvatske čitaonice. „Ono što znam mahom je iz mog osobnog iskustva, jer sam i sama dugo godina bila recitator. Sada kroz rad s recitatorima slijedim one stope koje sam kao učenica usvojila, a to je da je vrlo važno prvo pri izboru pjesme uzeti u obzir kvalitete i mogućnosti samog recitatora, znači odabrati ono što je njemu ili njoj najviše primjereno i ono što učenik najbolje može iznijeti. Nekom više paše nešto ljubavno, emotivno, drugome možda neka priča, događaj, nešto humoristično. Nužno je pokušati izvući najbolje iz djeteta, znači ne nametnuti svoje viđenje pjesme nego izgraditi njegovu viziju“, rekla je Nevena.

Glavni organizator državne smotre recitatora pod nazivom „Pjesniče naroda mog“ je Savez amatera Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine, a na općinskoj razini to su Grad Subotica i Gradska knjižnica Subotica.

Viša razina natjecanja – Zonska smotra, bit će održana u petak 7. ožujka 2014. godine, s početkom u 10 sati, također u subotičkoj Gradskoj knjižnici.

Tekst: Nela Skenderović
Fotografije: Gradska knjižnica Subotica

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima