Godišnja skupština UG „Tragovi Šokaca“ iz Bača

Objavljeno: 04.09.2013. Pregleda: 38

tragovi sokaca - logoGodišnja skupština UG „Tragovi Šokaca’“ iz Bača održana je 23. kolovoza 2013. godine. Poslije financijskog izvješća koje je iznijela predsjednica udruge Stanka Čoban i koje je jednoglasno prihvaćeno, članovi udruge najviše su se interesirali za plan rada u sljedećoj godini. Istaknuto je da se osim dosadašnjih aktivnosti, najviše pozornosti pokloni tribinama i pjevačkoj skupini koja je u proteklom razdoblju imala nekoliko zapaženih nastupa, te njegovanju starih zanata.

Stara kovačnica je kompletno opremljena i, kako je Čoban objasnila, čeka se početak školske godine da počnu s radom radionice sa školskom i predškolskom djecom iz općine Bač, a zlatovez rade samo članice udruge pojedinačno, budući da za tečajeve nije bilo niti sredstava, a ni odgovarajućeg prostora.

Uz ove aktivnosti najavljena je i prezentacija šokačkog ruha i nastup pjevačke skupine u sklopu predstojećih „Dana europske baštine“ u Baču. Isto tako, početkom listopada je organizacija dočeka hodočasnika iz Tuzle, kao i tribina o Josipu Pašiću i Aleksi Kokiću u sklopu obilježavanja Godine hrvatskih velikana iz Vojvodine, a u suradnji sa ZKVH-om.

„Glede urađenog u protekloj godini moramo biti zadovoljni. I pokraj nedostatka novca koji muči sve udruge, pjevačka skupina je imala nekoliko zapaženih gostovanja – u Somboru, Vinkovcima, Osijeku, Topolju u Baranji, Vajskoj. Isto tako, nedavno smo organizirali odlazak u Tuzlu, gdje smo hodočastili na Gradovrh. Uz pomoć Tajništva za gospodarstvo, rad i ravnopravnost spolova i Veleposlanstva Republike Hrvatske, ostvarili smo projekt ‘Stara kovačnica’ i kompletno opremili staru kovačnicu u kojoj će se održavati radionice, a i tečajevi zlatoveza su u pripremi. Od Općine Bač dobili smo prostoriju, doduše samo na uporabu, u kojoj možemo održavati probe pjevačke skupine, tako da nam je donekle i taj problem riješen“, kazala je Stanka Čoban.

Tekst: H. R.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima