Održano proštenje na Bunariću

Objavljeno: 04.09.2013. Pregleda: 39

Bunaric2013-3-mNekoliko tisuća vjernika pohrlilo je 24. i 25. kolovoza 2013. godine, u svetište Majke Božje na Bunariću pokraj Subotice, kako bi se uteklo u pomoć svojoj Majci i zagovornici. Mnogi vjernici i hodočasnici iz cijele Vojvodine došli su moliti Gospin zagovor za svoje obitelji, za svoje nevolje. Donijeli su svoje brige i žalosti, ali i radosti. Uvijek ima i onih koji su došli zahvaliti na svim primljenim milostima i svim uslišanim molitvama. Bilo iz kog razloga, svi su došli hodočastiti svojoj Nebeskoj majci.

Večernjim bdijenjem, službom riječi, zatim službom pokore i službom svjetla, u subotu 24. kolovoza započelo je proštenje na Bunariću. Svečano bdijenje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu sa subotičkim biskupom mons. Ivanom Pénzesom, zatim pomoćnim budimpeštansko-ostrogonskim biskupom Jánosom Székelyem i svećenicima Subotičke biskupije. Službom riječi počelo je pokorničko bogoslužje, točnije priprema za sakrament svete ispovijedi, odnosno službu pokore, kada su vjernici imali priliku ispovjediti se i pomireni s Bogom sudjelovati u službi svjetla i na kraju u svetoj misi.

U prigodnoj homiliji prilikom službe riječi, gost biskup mons. Vjekoslav Huzjak je naglasio: „U ispovijedi postajemo slobodni, oslobađamo se grijeha, jer nam Bog oprašta“, te se upitao: „Postoje li u našem životu osobe kojima mi nikako ne možemo oprostiti? Postoje li zapreke u našim međuljudskim odnosima preko kojih nikako ne možemo prijeći? Jer, ako tražimo oproštenje moramo znati oprostiti svakome“, naglasio je biskup Huzjak, te je dodao kako iskrena srca trebamo stati pred Boga i moliti za oproštenje.

Nakon osobne pomirbe s Bogom, mnoštvo vjernika u procesiji sa svijećama u ruci učinilo je ovu noć prekrasnom. Ispred slike Gospe od suza – Gospe Bunarićke, koju su nosile djevojke u bjelini, u procesiji su sudjelovali i oni najmlađi, ali i najstariji hodočasnici, te i na taj način iskazali čast Majci Božjoj. Svima je bila ista pjesma na ustima „Svi anđeli u nebu otvorite raj, da vidimo Mariju, taj nebeski sjaj“.

Bdijenje je završeno svetom misom, koju je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, uz koncelebraciju braće svećenika. U svojoj propovijedi mons. Beretić je rekao: „Dragi hodočasnici, lijepa je ova večer. Bog podiže i krijepi ovdje na Bunariću, a mnogo nas je koji ne možemo bez Bunarića. Ovdje se okupljamo oko dragog Gospinog lika, Gospe koja plače“, kazao je mons. Beretić i dodao: „Što ljudima današnjice govore Gospine suze? Je li naša zemlja zaista dolina suza, ili je samo trag mračnog srednjeg vijeka? Što nam govori Gospa od sedam žalosti? Žalosna gospa s probodenim srcem? Marija je tješiteljica žalosnih, a ima osoba koje nose preveliku bol u sebi. Osobe koje su neshvaćene od okoline, ali i od bližnjih. Oni skrivaju tugu, a nose osmijeh bez obzira na sve. Ta divna bića ne samo da su lijepa izvana, nego su božanstvena i iznutra. I vi znate takve ljude, koji jako pate, a uvijek imaju osmijeh na svome licu. Oni puno pate, nose težak križ, ali uvijek imaju nešto božansko na sebi. To je osmijeh...“, kazao je katedralni župnik Stjepan Beretić i završio riječima: „Sveta Majko Božja, molim za nas, da Bog večeras čuje našu molitvu. Umnoži nam vjeru. Marijo koja si vjerovala kad je bilo najteže, uvjeri nas u riječi svog Sina. ‘Blago vama, kad vas zbog mene pogrde i proganjaju i sve zlo slažu protiv vas’. Neka nam dušu prosvijetli vjera, radost nade i zanos ljubavi.“

Bunaric2013-2-mMnoštvo vjernika i hodočasnika okupilo se i na sam dan proštenja, u nedjelju 25. kolovoza, kada je svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, također u zajedništvu sa subotičkim biskupom mons. Ivanom Pénzesom, i pomoćnim budimpeštansko-ostrogonskim biskupom Jánosom Székelyem i svećenicima Subotičke biskupije. Na misnom su slavlju, kao i prethodnih godina, bili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Rektor svetišta Bunarić preč. Slavko Večerin na početku misnog slavlja pozdravio je biskupe, svećenike, bogoslove, časne sestre, hodočasnike, a napose bandaša i bandašicu Marka Peića Tukuljca i Vedranu Cvijin, te gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i predsjednika OO „Dužijance 2013.“ Marinka Piukovića.

Združeni zbor pod vodstvom Miroslava Stantića uljepšao je Bunarićko proštenje, a biskup Huzjak je u svom govoru na početku misnog slavlja naglasio radost što je u Subotici na Bunarićkom proštenju, te je u propovijedi rekao: „Evo nas na bunarićkom svetištu, okupljeni oko Krista Gospodina i Njegove Majke. U evanđelju smo u kratkoj slici gledali Krista Gospodina na križu i pod križem žene na čelu s Njegovom Majkom, koje su ga pratile. Možemo si zamisliti taj trenutak, kada majka gleda Sina koji umire na križu. Koliko suza je prolila prateći ga na križnome putu, kolike boli je proživjela gledajući kako i koliko se muči. Koliko jada je prošlo kroz Njezino srce, da bi konačno Njegova smrt na oko izgledala kao propast, kao gubitak, ali sve je to zapravo bio put prema onome što je slijedilo, a to je Uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrću“, kazao je mons.

Bunaric2013-1-mVjekoslav Huzjak i dodao: „Ovo mjesto nama znači sigurnost, pokazuje nam da nas Bog nikada ne ostavlja i nikada ne napušta. I da je Marijin zagovor i Marijina suza koja potječe iz njezina oka, za nas uvijek tu. Nismo mi oni koji će doći, i reći, eto bili smo na Bunariću, pomolili se i sad možemo živjeti kako nas volja. Bunarić je mjesto na kojem nas Bog potiče neprestano da shvaćajući i razumijevajući Njegovu blizinu i ljubav, Njegovu požrtvovnost, Njegov dar, gledajući u Mariju kao Majku svoju mi hranimo svoja srca i svoje živote da bismo mogli živjeti kao kršćani i kao vjernici. Na ovome mjestu Bog nam daje snage da mognemo sve ono što jesmo. I što imamo kao ljudi, kao osobe. Što imamo kao zajednica Božje obitelji. Što imamo kao pripadnici hrvatskog, mađarskog ili bilo kojeg drugog naroda. Da mognemo živjeti zajedno, da mognemo živjeti darivajući ono najveće što imamo i jesmo jedni drugima. Jer samo čovjek koji je siguran u sebe, jer samo čovjek koji zna tko je i što je, na ovoj zemlji može biti otvorena srca i otvorena duha. Samo takav čovjek može biti blagoslov i posvećenje svoga života i života svoje obitelji, svoga naroda i svih naroda s kojima živimo«, rekao je bjelovarsko-križevački biskup Huzjak.

Nakon misnoga slavlja vjernici su imali priliku poljupcem iskazati čast Gospi od suza čiji su lik nosili bandaš i bandašica. Ovome misnome slavlju prethodila je euharistija na mađarskom jeziku koju je predvodio pomoćni budimpeštansko-ostrogonski biskup János Székely, kao i dvojezična sveta misa koju je predvodio vlč. István Palatinus, župnik župe sv. Jurja iz Subotice, čiji su vjernici pješice hodočastili na Bunarić.

U poslijepodnevnim satima dvojezično misno slavlje za stare i bolesne predvodio je preč. István Dobai, ravnatelj Caritasa Subotičke biskupije.

Ovogodišnjoj proslavi proštenja prethodila je duhovna priprema, koja je bila u četvrtak i petak, kada je osim svete mise bilo upriličeno euharistijsko klanjanje i pobožnost križnoga puta.

Bunarićkim proštenjem službeno je završena i proslava „Dužijance 2013.“.

Tekst: Željka Vukov
Fotografije: Subotica.info i IKA

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima