Godišnji koncert HKPD „Jelačić« iz Petrovaradina

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 46

Godisnji koncert Jelacic2013Tradicionalni godišnji koncert Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ održan je u atriju samostana sv. Jurja u Petrovaradinu 22. lipnja 2013. godine. Zvuci trube najavili su početak ove manifestacije, koja je održana u nekadašnjem vojničkom gradu, u bivšoj vojničkoj župi, samostanu kršćanskog vojnika i mučenika sv. Jurja. Mnogi važni i značajni događaji u prošlosti započinjali su zvukom trube.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik Društva Petar Pifat istaknuo je kako se ovim koncertom želi prikazati presjek godišnjeg rada glazbenih sekcija, ali i najaviti ovogodišnje obilježavanje jubilarnog rođendana kulturnog, umjetničkog i prosvjetnog društva u Petrovaradinu. Višeglasno pjevanje, koje je čuvano i razvijano u okviru pjevačkog društva „Neven“ koje je djelovalo od 1880. pa sve do II. svjetskog rata, nastavilo je njegovati i ovo društvo koje se može pohvaliti pjevačkom sekcijom koja je tijekom devetogodišnjeg rada i napredovanja ostvarila zavidan uspjeh. Tomu najviše ima zahvaliti dirigentici Vesni Kesić-Krsmanović, koja je od pjevača amatera izvukla maksimum snage, volje i sposobnosti.

Mješoviti pjevački zbor „Jelačić“ izveo je sljedeće skladbe: Prvi rukovet narodnih popjevaka iz Gornje Hrvatske – Jorgovane, Dunfte vetri, Adio querida, Moje selo, Bostan i Vijenac pjesama. Jedna od značajki petrovaradinskog narodnog kulturnog miljea jest sviranje na jednorednoj, dvorednoj ili trorednoj dijatonskoj harmonici. Upravo s njom na čelu, predstavio se mješoviti vokalno-glazbeni sastav „Jelačić“.

Manifestacija nije prošla bez zvuka tambure, a tamburaši su pratili i izvedbe solista Slavoljuba Kocića. Ovu večer svojim nastupom uveličali su i gosti iz Republike Hrvatske – 35 članova Gradskog puhačkog orkestra „Trenkovi panduri“ iz Požege s dirigentom Mirkom Ćaćićem predstavili su se izvedbama poznatih skladbi u kojima je sudjelovao i solist Dado Bjelokapić i „Veseli salaši“.

Prije samog završetka koncerta, kad su se članovi „Jelačića“ pjesmom „Osam tamburaša s Petrovaradina“ oprostili od publike, predsjednik društva Petar Pifat, osvrćući se na tešku situaciju u kojoj društvo radi, kazao je: „Potrebni smo vaše pomoći. Ako vam je stalo da ovo društvo postoji, da opstane kao stožer kulture i umjetnosti u ovom gradu, pomognite nam i vi, dragi sugrađani, ne zato jer ste dužni i morate, već zato jer smo vaši.“

Tekst i fotografija: A. Jukić-Mandić  

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima