Slamarke iz Tavankuta u Pirovcu kod Zadra

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 34

Slamarke u Pirovcu2013Članice slamarskog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta su od 17. do 21. lipnja 2013. godine sudjelovale u projektu „Slama koja spaja, a ne razdvaja“ u Pirovcu kod Zadra. Nositelj projekta je Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira, a sudjelovale su ženske udruge iz triju država – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije (iz Vojvodine).

Cilj projekta je osnaživanje inicijative žena i stvaranje uvjeta za utjecaj na promjene u svojem okruženju. Predviđeno trajanje projekta je od 1. svibnja do 31. prosinca 2013. godine. U projekt su, osim udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira, uključene i udruge Li Women iz Livna (Bosna i Hercegovina) i udruga HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, a financira ga Ekumenska inicijativa žena iz Omiša u sklopu programa „Žene koje brda premještaju“. Tijekom trajanja projekta planira se uključiti od 70 do 100 žena različite dobi, obrazovanja, nacionalne i religijske pripadnosti iz triju spomenutih susjednih država.

U dijelu projekta koji se realizirao u Pirovcu sve su tri udruge vodile po jedan dio programa: žene iz Tavankuta podučavale su ostale polaznice osnovama tehnike izrade suvenira i predmeta od slame, žene iz Bosne i Hercegovine držale su dvije radionice na temu ženskih i ljudskih prava, a udruga Projekt građanske demokratske inicijative održala je radionice planiranja, na kojima su postavljeni nacrti budućih triju projekata koji bi se u sljedećem razdoblju mogli realizirati i na taj način osigurati održivost započetog projekta „Slama koja spaja, a ne razdvaja“.

Mirela Alajbeg, predstavnica udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira, koja je i nositelj projekta, o planovima koji se nastoje realizirati u sljedećem razdoblju kaže: „Ono što se u kraćoj budućnosti planira raditi su radionice za one žene koje su članice naših udruga, a nisu bile prisutne u Pirovcu. Njima će polaznice treninga iz Pirovca prenijeti iskustva i prezentirati stečene vještine. To je jedan od mogućih načina da se u projekt uključi što više sudionica. Krajem godine planira se u Belom Manastiru, u povodu obilježavanja Dana ljudskih prava, 10. prosinca, napraviti izložba slika i fotografija nastalih tijekom projekta. Hoće li se izložba moći održati i u udrugama partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine ovisit će o financijskim mogućnostima. Iskreno se nadam da je ovaj projekt samo temelj nekih drugih, budućih projekata koje ove bi tri institucije mogle realizirati.“

Predstavnice slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta na ovom susretu bile su slamarke Marija Dulić, Katarina Skenderović, Edita Petrekanić Bačić i Ivanka Davčik te Senka Davčik, dipl. etnologinja.

U dijelu projekta koji se odnosio na pitanja ženskih prava, kreiranje novih projekata, istaknutu je ulogu imala Senka Davčik: „Ovaj oblik radionica je za nas novina. Naše se članice do sada nisu sretale s ovakvim radionicama, te ih je planiranje projekata i tematiziranje ženskih prava potaknulo na promišljanje određenih stavova, uvriježenih mišljenja i društvenih normi o kojima možda ne bi ni razmišljale da na ovaj trening nisu došle. S druge strane, bitno je bilo sve žene potaknuti na timski rad oko projekata.

Katarina Skenderović je jedna od slamarki i sudionica treninga: „U Pirovcu je bilo jako dinamično i puno programa i sadržaja. Mislim da je ovaj projekt na dobrom putu jer su dojmovi sudionika pokazali da smo uspjeli zainteresirati ostale sudionice za slamarsku umjetnost, a i njihova su predavanja nama bila zanimljiva. Radionice i predavanja koja su se ticala planiranja projekata i ženskih prava bila su interesantna, jer sam proširila neka svoja znanja, a i promijenila sam mišljenje o nekim stvarima.“

Boravak u Pirovcu bio je organiziran tako da su se polaznice same pobrinule za prehranu tijekom projekta, a to je bila prigoda i za kušanje specijaliteta s ovih triju područja. Ivanka Davčik iz Tavankuta majstorski je pripremila i prezentirala bunjevačku kuhinju: slatki kupus s pilećim mesom, lakumiće i pogaču s makom.

Tekst: I. D.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima