Radni susret voditelja hrvatskih kulturnih udruga u općini Bač

Objavljeno: 30.06.2013. Pregleda: 32

Sastanak podunavskih udruga2013Nakon više posjeta dužnosnika hrvatske zajednice općini Bač, a s ciljem da se osnaži i poboljša položaj i funkcioniranje hrvatskih udruga u Baču i okolnim mjestima, uslijedio je sastanak predsjednika hrvatskih udruga koje djeluju u ovoj općini. Na sastanku održanom 20. lipnja 2013. godine, u Etno kući „Didina kuća“, bilo je riječi o mogućem osnivanju Hrvatskoga kulturnog centra u Baču, natječaju Hrvatskog nacionalnog vijeća, razmatrana je i međusobna suradnja pet hrvatskih udruga koje su potpisnice Povelje o trajnoj suradnji, te je izabran novi koordinator, jer je dosadašnjem istekao mandat još prije pola godine.

Željko Pakledinac, koji je bio inicijator skupa, u svom je uvodnom izlaganju govorio o potrebi formiranja Hrvatskog kulturnog centra u Baču koji bi se bavio koordiniranjem rada udruga, organiziranjem međusobnog pomaganja i zajedničkih nastupa, odnosno manifestacija i priredbi. „Ovo ne podrazumijeva gašenje postojećih udruga, nego njihovo osnaživanje i poboljšanje kvalitete rada“, kazao je Pakledinac.

On se prihvatio zadaće da pripremi konkretni model djelovanja budućeg Centra, koji bi se razmotrio na sljedećem sastanku s predstavnicima udruga. U tome će svakako biti primarno pitanje financiranja i način funkcioniranja ovoga tijela kako bi društva i dalje nastavila svoju neovisnu i redovitu misiju u svojim mjestima.

Sudionici sastanka dogovorili su se da informiraju vlastito članstvo o ovoj zamisli te da se u što kraćem roku organiziraju skupštine svih udruga, izaberu odgovarajuća tijela i vodstvo te nastavi aktivnije djelovanje.

„Ideja o Kulturnom centru stara je nekoliko godina“, naglasila je Stanka Čoban te dodala: „U to su vrijeme postojale samo tri hrvatske kulturne udruge: HKUPD ‘Dukat’ Vajska - Bođani, HKUPD ‘Mostonga’ Bač i HKUPD ‘Matoš’ Plavna. Sada je povećan broj udruga i situacija se pomalo izmijenila, ali je, upravo zbog toga, ovakav Centar veoma poželjan i treba ga dobro osmisliti.“

U tom smislu, ona je dodala, budući da se ove godine navršava peta obljetnica zajedničkog projekta „Šokci i baština“, trebalo bi organizirati sastanak sa svim hrvatskim udrugama iz Podunavlja, kako bi se ova suradnja kvalitetno nastavila. Dogovoreno je da se organizira zajednička manifestacija u kojoj bi sudjelovale sve hrvatske udruge iz Podunavlja, a to podrazumijeva i zajednički odlazak u Tuzlu, odnosno Gradovrh, s čijim se voditeljima svetišta održavaju redoviti kontakti.

Prema riječima Pavla Pejčića, bilo je objektivnih i subjektivnih poteškoća za sazivanje sastanaka između njega kao dosadašnjeg koordinatora i predstavnika ostalih udruga, ali nedostajala je i potrebna suradnja. On je pritom naveo dobar primjer udruga „Matoš“ i „Tragovi Šokaca“ čije su predsjednice dostavljale svoje priloge za emisiju na hrvatskom jeziku.

Govoreći kritički o dosadašnjem radu koordinatora i propustima u suradnji među udrugama, predsjednica „Matoša“ Kata Pelajić predložila je za novu koordinatoricu Stanku Čoban, predsjednicu UG „Tragovi Šokaca“, čiji će mandat trajati od 20. lipnja 2013. do 20. lipnja 2014. godine. U tom će vremenu vjerojatno biti osnovan i Hrvatski kulturni centar, čime će se stvoriti uvjeti za još bolju suradnju i kvalitetniji rad postojećih hrvatskih kulturnih udruga.

Na sastanku je konstatirano i da pojedine hrvatske kulturne udruge iz Gornjeg Podunavlja u posljednje vrijeme ne pozivaju udruge s ovog prostora na svoje događaje, a neke se čak ne odazivaju na pozive ovdašnjih udruga. Ovo je bila dobra praksa još od 2008. i kao da pomalo posustaje, te bi ju trebalo ponovno aktivirati. Hrvatski kulturni centar, koji bi bio osnovan u Baču, u tome bi mogao imati važnu i ključnu ulogu.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

 

Obaveštenje o kolačićima