U Beregu održani „Mikini dani“

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 43

Mikini dani2013-2Šesnaesti put zaredom u Beregu su se 16. lipnja 2013. godine okupili tamburaši u čast Mike Ivoševa Kuzme, violinista iz Berega. Ove su godine sudjelovala samo četiri orkestra, a najviše simpatija pobrao je mladi ženski tamburaški sastav „Golubice“ iz Subotice, kojem je to bio prvi javni nastup.

Uime organizatora i domaćina „Mikinih dana“ HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega, goste je pozdravio predsjednik ove udruge Marin Katačić, a domaćini su otpjevali himnu Berega. Čestitke domaćinima na ustrajnosti da održe manifestaciju „Mikini dani“ uputio je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

mikini dani2013-1„Ova manifestacija značajna je na kulturnoj karti kulture Hrvata u Vojvodini. To je najstarija smotra tamburaške glazbe koja postoji na našim prostorima. Tim prije je to važno, jer je tambura još uvijek značajna sastojnica našega kulturnog identiteta. Ona se ne vezuje samo za prostor tradicijske glazbe, već sve više prodire u prostor umjetničke glazbe. Smotre su uvijek prilika da se sastavi međusobno upoznaju, odmjere snage i stvore jednu pozitivnu natjecateljsku atmosferu, kako bi se na ovom instrumentu što bolje sviralo. Ova manifestacija nosi ime po čuvenom Berežaninu Miki Ivoševu i na taj način čuva se uspomena na njega. No, među Hrvatima u Vojvodini ima dosta ljudi koji još uvijek nisu dobili svoje pravo mjesto, svoju pravu priliku da budu zapamćeni. Ovo je manifestacija koja treba biti uzor i drugim društvima da određene događaje vezuju uz najglasovitija imena svoga mjesta“, kazao je Žigmanov.

Mikini dani2013-3Prvi „Mikini dani“ održani su 1998. godine u želji da se njeguje tradicija tambure, kao instrumenta ovih krajeva.

Iako se prethodnih godina na tamburaškoj smotri „Mikini dani“ okupljalo i po desetak tamburaških sastava, ove ih je godine bilo samo četiri. Prvi su na ljetnu pozornicu izašli „Bereški tamburaši“, s repertoarom poznatih tamburaških pjesama. Nakon njih nastupili su gosti iz Poganovaca KUD „Gibarac“. Ovo društvo osnovano je 2010. godine, a u Beregu se predstavilo plesovima – Kolo na dvi strane, Cvijeće, Zurka, Srijemsko šokačko kolo i Todora. Pravo iznenađenje bio ja nastup Ženskog tamburaškog sastava „Golubice“ iz Subotice. Za ove mlade cure nastup u Beregu bio je prvi javni nastup, ali ih je publika već poslije nekoliko prvih taktova pjesme „Tena“ podržala velikim aplauzom.

Mikini dani2013-4„Prvi javni nastup imale smo ovdje na ‘Mikinim danima’ u Beregu. Nije bilo treme, iskustvo nastupa pred publikom imamo, jer smo sve članice Hrvatske glazbene udruge ‘Festival bunjevačkih pisama’ iz Subotice“, kaže Milica Lerić iz Berega, a uz nju u „Golubicama“ sviraju i pjevaju i Subotičanke Katarina Skenderović, Ivana Francišković, Marija Piuković i Barbara Sekereš. Berežani su ugostili i tamburaški sastav „Rampaš“ iz Draža, koji je osnovan 2011. godine, a predstavili su se s nekoliko poznatih tamburaških pjesama.

Kulinarsko umijeće u kuhanju ribljeg paprikaša okušalo je sedmero majstora ovog specijaliteta koji se u Beregu rado kuha i jede. Nije ni čudo jer u blizini Berega je kanal, pa su mnogi Berežani i strastveni ribiči, a uz ribičiju ide i riblji paprikaš. No, tu se nameće pitanje, tko je bolji majstor u kuhanju ribljeg paprikaša – Monoštorci ili Berežani?

„Svatko hvali sebe. Monoštorci viču kako su bolji od nas, osvajali su i nagrade, ali mi opet mislimo da smo bolji od njih. Valjda će nam sada pomoći ovih nekoliko zetova iz Monoštora koje imamo u Beregu“, u šali kaže Matija Kolar.

Mikini dani2013-5Njega smo zatekli u finišu kuhanja ribljeg paprikaša, ovaj put samo od šarana, ali kako kaže uvijek je bolje kada se uz šarana doda po koji komad druge ribe.

„Mnogi stavljaju komad štuke, ali ja štuku ne volim, pa dodajem malo mrene, koja daje gustu čorbu, terpana, soma...“, priča Kolar i dodaje kako se osim od ribe paprikaš „na riblji način“ u Beregu kuha i od piletine. Kuhanje paprikaša bilo je natjecateljskog karaktera, a najbolji su bili trećeplasirani Stipan Srimac, drugoplasirani Stevan Forgić (iz Monoštora), dok je šampionski paprikaš skuhao je Matija Kovačev.

Na štandovima oko ljetne pozornice ponudu svojih rukotvorina predstavile su udruge žena „Piroš roža“ iz Bezdana, „Duga“ iz Koluta i „Berežanke“ iz Berega.

Tekst i fotografije: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima