Godišnji sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 47

Sabor Nazora SO2013Godišnji sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, održan 19. svibnja 2013. godine, bio je prigoda da se zbroje rezultati rada udruge između dvaju sabora. Pročelnici sekcija detaljno su govorili o manifestacijama, programima i gostovanjima u tome jednogodišnjem razdoblju.

Za dramsku sekciju najznačajnije je bilo postavljanje nove kazališne predstave „Zum, treš, bum“ Marka Lončara u režiji Lee Jevtić. S ovom predstavom godine „Nazorovci“ su se plasirali na Zonsku smotru amaterskih dramskih društava, koja je održana u Novom Bečeju. Kako je najavljeno, HKUD „Vladimir Nazor“ bit će 21. i 22. lipnja domaćin Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava, četvrte po redu. Osim domaćina sudjelovat će dramska sekcija iz Lemeša i gosti iz Retkovca i Slavonskog broda. Zvonimir Lukač, pročelnik dramske sekcije, kao problem istaknuo je pitanje redatelja i glumaca, kojih trenutačno ima sedam, pa je ograničena mogućnost izbora kazališnih komada koje ova sekcija može igrati.

Problem pjevačke skupine je repertoar, jer se teško dolazi do izvornih bunjevačkih pjesama, pa je to i jedan od razloga što „Nazor“ nije imao predstavnika na Zonskoj smotri. „Između dvaju sabora imali smo 12 nastupa. Osim manifestacija u Hrvatskom domu gostovali smo u Gunji, Baču, Novoj Gradiški. Trenutačno imamo 12 aktivnih članova pjevačkog zbora“, kazala je Vesna Čuvardić, pročelnica pjevačke sekcije.

Veliki broj aktivnosti između dvaju sabora imali su i članovi sportske sekcije, kako u šahu, tako i u stolnom tenisu i veslanju – kao sudionici Maratona lađa na Neretvi. Pročelnik ove sekcije Pavle Matarić istaknuo je kako su „Salašari somborski“ pozvani i na ovogodišnji Maraton lađa. Vršitelj dužnosti pročelnika folklorne sekcije Bojan Jozić pobrojao je brojna gostovanja folklorne sekcije, kako u inozemstvu tako i na domaćim manifestacijama. Među gostovanjima vrijedi istaknuti sudjelovanje na „Đakovačkim vezovima“ gdje je „Nazor“ prikazao bunjevačke svatove. Prema izvješću Janoša Raduke, pročelnika likovne sekcije, na tradicionalnoj likovnoj koloniji „Colorit“, 12. po redu, sudjelovalo je dvadesetak slikara. Aktivni su bili i članovi literarne sekcije, pročelnik Antun Kovač izdvojio je sudjelovanje na „Liri naivi“, na manifestaciji u Đeletovcima, Gunji, Rešetarima i po prvi puta na susretima u Zapolju. Divojački vašar postao je značajna manifestacija HKUD-a „Vladimir Nazor“, a za njegovu organizaciju zadužen je Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“. Klara Karas-Šolaja istaknula je još i božićne i uskršnje izložbe, kao i gostovanje na prigodnim izložbama u Somboru, Lemešu i Subotici. Kao što je i uobičajeno, za Sabor je izašao novi broj „Miroljuba“. Urednik Alojzije Firanj najavio je kako će novi broj „Miroljuba“ biti dostupan i na portalu „Vladimira Nazora“, a na portal će biti postavljeni i raniji brojevi ovog lista.

Prihodi HKUD-a „Vladimir Nazor“ u prošloj godini bili su nešto iznad dva milijuna dinara, a završni proračun za 2012. godinu pokazao je kako je ova udruga poslovala pozitivno.

Predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić istaknuo je kako će ove godine za redovite aktivnosti biti manje novca nego lane, no usprkos tomu „Nazor“ će održati sve redovite manifestacije i odazvati se pozivima na gostovanja u Hrvatskoj.

„Za sve hrvatske udruge Pokrajinsko tajništvo za kulturu i informiranje dodijelilo je 1,2 milijuna dinara, a zahtjevi hrvatskih udruga iznosili su preko 10 milijuna. Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice izdvojilo je 3,2 milijuna dinara, dok su udruge tražile preko 18 milijuna dinara. Mi smo do sada od Pokrajine dobili 170.000 dinara, od Grada Sombora 50.000 za Dužionicu i 46.000 dinara na natječaju za potporu KUD-ovima nacionalnih zajednica. Ohrabruje dogovor s predsjednikom HNV-a, koji je voljan osigurati nam sredstva za dva broja 'Miroljuba', što je oko 100.000 dinara. S obzirom da imamo dobru suradnju s Veleposlanstvom i Konzulatom, očekujemo i njihovu potporu koja nije izostala ni prethodnih godina“, kazao je Matarić i najavio da će Sabor 2014. godine biti izborni.

HKUD „Vladimir Nazor“ na „Pograničnoj mreži kulinarstva“
Nazor kulinarska mreza2013Nositelj projekta „Pogranična mreža kulinarstva“ je „Eurotender“ iz Segedina (Mađarska), a partner Mađarska građanska kasina iz Sombora. Sufinancijer je Europska unija kroz program prekogranične suradnje „Dobri susjedi zajedno stvaraju budućnost“.
„Cilj projekta je očuvanje kulturnog identiteta naroda i njihovih etničkih manjina, kao i poboljšanje odnosa i međusobne suradnje. Projektom je predviđeno održavanje gastronomskog festivala, tiskanje dvojezičnih letaka i kuhara i snimanje dokumentarnog filma, koji će biti prikazan na regionalnim TV postajama. Od projekta se očekuje da ojača gastronomski turizam u pograničnom dijelu Srbije i Mađarske“, rekao je Kornel Čelenak, projektni asistent Mađarske građanske kasine.
Prvi javni program bio je festival tradicionalnih kolača, koji je održan 18. svibnja 2013. godine. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su HKUD „Vladimir Nazor“, GKUD „Ravangrad“, KUD „Petőfi Sándor« iz Kupusine i bubnjarski sastav „Regélő Fehér Táltos“ iz Budimpešte.
„Nazorovci“ su se predstavili folklornom i pjevačkom sekcijom. U dijelu programa u kojem su predstavljeni tradicionalni slani i slatki kolači HKUD „Vladimir Nazor“ izložio je prisnac, slane kiflice, pogačice, listiće i gibanicu. Koliko su izloženi kolači bili ukusni pokazuje i to što je štand HKUD-a tijekom degustacije bio najposjećeniji.
„Za ovu sam prigodu pravila gibanicu s makom i rogačem. Gibanicu pravim od kilograma brašna, mlijeka, ulja, soli, šećera, kvasca. Fila se makom, višnjama, orasima, grožđicama, kakaom“, kaže Marija Čuvardić.
Manifestacije „Pogranične mreže kulinarstva“ nastavljaju se 1. lipnja kada će se spremati nacionalna jela na roštilju, a za 15. lipnja zakazan je Riblji festival. Završna kulinarska manifestacija bit će „Gastro dvorište“, koje će biti priređeno u okviru Trojnih susreta Mađarska-Hrvatska-Srbija u Bezdanu, 3. kolovoza.

Tekst i fotografije: Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima