Baština koja živi – „Kraljice“

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 44

Kraljice-tavankut2013Blagdan Duhova veliki je blagdan za kršćanski svijet, kada se slavi silazak Duha Svetoga, a običaj je koji se očuvao još iz poganskih vremena i navješćuje proljeće, buđenje i radost. Bunjevački ga Hrvati poznaju kao „Kraljice“. O održavanju ovoga običaja u Tavankutu ne zna se puno, no sa sigurnošću se može reći kako je organizirano odražavan početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća, kada su pri mjesnom Kulturnom društvu „Matija Gubec“ pokretačice održavanja ovog običaja bile Anica Balažević i Marga Stipić, koje su okupljale djevojčice i izrađivale prigodne krune.

Kraljice-tavankut2013-2Prema kazivanju Lozike Skenderović, Kraljice su u Tavankutu išle i ranije, ali su se tada samoinicijativno okupljale po salašima i same sa svojim majkama i tetama uvježbavale pjevanje kraljičkih pjesama. U to se vrijeme sam ophod „Kraljica“ nije događao jedan dan, već na prvi te drugi dan Duhova. Manda Skenderović iz Tavankuta sjeća se kako su „Kraljice“ prije 60 godina išle Vuković krajem odjevene u šling, jer se šling mogao oprati, dok se svila kao svečanija odjeća nije oblačila na djecu. No, Lozika Skenderović sjeća se „Kraljica“ odjevenih kako u svilu, tako i u šling. Cilika Dulić-Kasiba se prisjeća „Kraljica“ s kraja pedesetih godina te organiziranja Kola na blagdan Duhova (kao i na druge veće godove), a koje je započinjalo u pet sati popodne i trajalo do osam, nakon čaga se išlo na bal.

Kraljice-tavankut2013-3Znanstveno-istraživačka sekcija pri HKPD „Matija Gubec“ kroz projekt „Baština koja živi“ želi nastaviti održavati običaj „Kraljica“ i sljedećih godina ga organizirati. Skupina djevojaka koju je ove godine pripremila Kristina Kovačić, nastavnica glazbene nastave u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Tavankutu, okupila se na prvi dan Duhova u tavankutskoj župnoj crkvi, a u poslijepodnevnim su se satima tavankutskim šorovima čule kraljičke pjesme, kojima su počastile pojedine tavankutske obitelji. (I. D.)

Kraljice-Ker2013-1„Kraljice“ ljeljale i u Keru

Ljeljale su ove, 2013. godine u nedjelju na Dove (Duhove, 19. svibnja) i „Kraljice“ u subotičkoj četvrti Ker. Obučene u lijepu bunjevačku nošnju obilazile su kerske sokake i obitelji te ih razveseljavale svojom pjesmom. Osam djevojčica: Hermina Križanović, Nikolina Vidaković, Dunja Šimić, Emina Baka, Dajana Brajković, Ivana Vukov, Magdalena Temunović i Ines Bajić, na koje je pazio i ritam im udarao pastir Zdenko Ivanković, potom su se uputile u crkvu na misu, nakon koje su odljeljale nekoliko kraljičkih pjesama župniku Andriji Anišiću i puku okupljenom ispred crkve.

Kraljice-Ker2013-2Tako je ove, kao i svih prethodnih godina, održan običaj „Kraljica“ u Keru. Mnoge od njih su „zaradile“ žuljeve na nogama od krutih bunjevačkih papuča, ali ih to nije smetalo da radosno ljeljaju na ulicama svoje župe. Pogled na ove slike, koje vam donosimo sa željom da vam bar malo dočaramo atmosferu ovih Dova u Keru, ohrabruje nas te čini sigurnijima kako neće nestati ovaj lijepi i stari običaj „Kraljica“. Još dugo će se čuti pjesma „Kraljica“ u našem kraju.

Da nam živi ovaj lijepi običaj Hrvata Bunjevaca pomogli su: Jozefa Skenderović, Ružica Šimić, Tanja Vukov, Ivan Piuković, Zolika Baka i Bernadica Ivanković, koja se skupa s Mirom Baka i obukla u nošnju, te je pratila naše „Kraljice“. „Kraljice“se već vrijedno pripremaju za Dužijancu. (B. I.)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima