Manifestacija „Srijemci Srijemu“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 31.05.2013. Pregleda: 36

Srijemci  Srijemu2013-1„Srijemci Srijemu“, središnja manifestacija hrvatskih srijemskih udruga održana je u srijemskomitrovačkom kazalištu „Dobrica Milutinović“ 19. svibnja 2013. godine. Inicijativa za održavanje ovakve manifestacije postoji već nekoliko godina, a svrha je povezivanje srijemskih udruga te prezentiranje hrvatske kulturne baštine. Ovom je manifestacijom prikazan značaj hrvatskog kulturnog nasljeđa i njegove utkanosti u Srijem. Širokom spektru publike prezentirano je bogatstvo hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Srijemskomitrovačko kazalište bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a mnogi su gledatelji ostali stajati u predvorju gledajući manifestaciju preko video bima. Svi oni su skoro dva sata uživali u izvedbi programa u kojem je sudjelovalo osam srijemskih udruga s više od 150 izvođača, te gosti iz Bačkog Monoštora. Društva su nastupala s različitim sekcijama upravo da bi se izbjegla jednoličnost programa. Neka su se društva predstavila folklornim nastupom, neka tamburaškim, bilo je recitatora, a i prikaza običaja srijemskih Hrvata.

Srijemci  Srijemu2013-2Manifestaciju je otvorilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Sveta Barbara“ iz Vrdnika klavirskom izvedbom pijanistice Ane Vujović, poslije čega se nazočnima obratio predsjednik HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ Krunoslav Đaković.

„Više od deset godina hrvatske udruge u Srijemu imaju želju organizirati jednu zajedničku manifestaciju koja bi postala tradicija u Srijemu. Radi brojnih razloga, nekad materijalnih, nekad organizacijskih, to nismo uspjeli do ove godine. Danas započinjemo novu tradiciju, a Hrvatskom kulturnom centru ‘Srijem - Hrvatski dom’ dopala je čast da bude prvi domaćin. Ovom manifestacijom najprije se želimo bolje povezati i prikazati kako čuvamo i razvijamo hrvatsku baštinu – mi srijemski Hrvati, a zatim, želimo još čvršće povezati Srijem s ostatkom hrvatskog korpusa u Vojvodini. Svaka se udruga bavi svojom lokalnom tradicijom i trudi se predstaviti je na što više mjesta i u što boljem svjetlu. Tako se dogodi da često zaboravimo pokazati svoj rad onima koji su nam zemljopisno najbliži. Znam da puno Mitrovčana nije vidjelo ni čulo rumske tamburaše, ili golubinačke folkloraše, da puno Rumljana nije čulo petrovaradinski zbor, niti puno Slankamenaca vidjelo šidske običaje, iako su sve srijemske udruge nastupale na puno mjesta po Vojvodini, Hrvatskoj i dalje. Radi toga želimo jednom godišnje, svake godine u drugom mjestu u Srijemu, bolje upoznati jedni druge, proširiti svoje vidike i obogatiti svoje srce. Iskreno se nadam i vjerujem da će ‘Srijemci Srijemu’ od ove godine, pa nadalje, srijemskim Hrvatima, a i drugima, biti primjer kako se čuva svoje hrvatsko ime i identitet.“

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, koji se obratio nazočnima, rekao je da će na jednoj od narednih sjednica Vijeća biti predloženo da se manifestacija „Srijemci Srijemu“ proglasi za manifestaciju od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Podsjetio je da je jedna od prvih sjednica HNV-a u novom sazivu, na prijedlog Srijemaca, održana u Hrtkovcima i da je HNV i ovoga puta pomogao, kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, udrugama koje su najviše pridonijele uspješnoj organizaciji manifestacije, a osim Veleposlanstva Republike Hrvatske financijsku je potporu dao i HNV. Značaj manifestacije prepoznali su i RTV i NIU „Hrvatska riječ“ koji su bili medijski pokrovitelji. Suradnja pokazana u organizaciji i realizaciji manifestacije pokazala je da hrvatske institucije, ustanove i udruge u Vojvodini, odnosno Srbiji, mogu zajednički uspješno djelovati.

Srijemci  Srijemu2013-3U programu su prvi nastupili članovi HKC-a „Srijem - Hrvatski dom“ s koreografijom „Velebit“. Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Rume predstavilo se spletom tamburaških pjesama, Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ publici se predstavila recitacijom „Posveta Zemunu“, koju je napisao Ilija Okrugić, drugo zemunsko društvo koje je nastupalo na manifestaciji je bilo Društvo hrvatske mladeži Zemun, a članovi društva odsvirali su pjesmu „Pričaj mi sveti Josipe“, folklorna sekcija Hrvatskog kulturno- prosvjetnog društva „Tomislav“ iz Golubinaca predstavila je „Pokladne običaje“, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina sa svojim mješovitim pjevačkim zborom otpjevalo je tri pjesme „U našemu lijepo ti je Srijemu“ (Ilije Okrugića), „Jasna k’o sunčev trak“ (Stanislava Prepreka), Vijenac pjesama (Franje Štefanovića).

Srijemci  Srijemu2013-4Gošće iz Bačkog Monoštora „Kraljice Bodroga“, koje djeluju pri Kulturno-umjetničkom društvu Hrvata „Bodrog“, otpjevale su tri pjesme - „Pivaju zvizdice danice“, „Vrani konji“ i „Dukatići“. Najmlađe hrvatsko kulturno društvo u Srijemu - Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ prikazalo je svatovske običaje iz Gibarca, Šida i okoline „Dolazak mlade kod mladoženje kući“. Na završetku manifestacije ponovno je nastupio HKC „Srijem - Hrvatski Dom“ s koreografijom „Banat“ koreografa Vjekoslava Tajma i umjetničkog voditelja Bojana Kadra.

Srijemci  Srijemu2013-5Osim brojnog gledateljstva manifestaciji su nazočili predsjednik i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća, gradski čelnici Grada Srijemske Mitrovice, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU „Hrvatska riječ“, ravnatelji srijemskomitrovačkih osnovnih škola i predstavnici pokrajinske Vlade.

Ovom prigodom uručena je zahvalnica Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Nenadu Lemajiću za afirmaciji hrvatske zajednice. Nenad Lemajić, doktor povijesti, u mnogo je navrata pomogao afirmiranju hrvatske zajednice u Srijemskoj Mitrovici, počevši objavljivanjem Spomenice hrvatskih društava u Sunčanom satu, preko povezivanja i integriranja predstavnika hrvatske zajednice s gradskim institucijama, do pomoći u brojnim pojedinačnim potrebama hrvatske zajednice.

Tekst: Dario Španović

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima