Godišnji koncert HGU „Festival bunjevački pisama“

Objavljeno: 29.05.2017. Pregleda: 53

koncert hgu fbp 1Dječji i veliki tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama priredili su redoviti godišnji, svibanjski koncert u srijedu, 17. svibnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Kao i prethodnih godina, koncert je bio prigoda predstaviti najuspješnije članove koji su osvojili brojna priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Tako je dječji tamburaški orkestar sudjelovao u natjecateljskom programu XIV. Festivala vojvođanske tambure u Sonti i na 61. Festivalu muzičkih škola Srbije u Zrenjaninu, gdje je osvojio prve nagrade.

Nadalje, solisti orkestra su nastupili na IV. Tambura instrumental festivalu – Međunarodnom natjecanju tamburaša, ove godine održanom u Subotici i na XIV. Festivalu vojvođanske tambure u Sonti. Nagrađeni solisti na ovim natjecanjima su Matija Ivković Ivandekić, Iva Gabrić, Iva Molnar, Lucija Horvacki, Marko Kujundžić, Lucija Ivković Ivandekić, Marijana Vojnić Hajduk, Matija Mamužić, Magdalena Temunović i Marko Grmić. Ovako lijepe nagrade rezultat su ne samo marljivog i ustrajnog rada svih nagrađenih, već i njihove velike ljubavi prema tamburaškoj glazbi, ali i strpljivosti i podrške njihovih nastavnika.

Raznovrstan program

U prvom dijelu programa nastupio je Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge pod ravnanjem profesorice Mire Temunović, a publika je uživala u njihovoj izvedbi Te Deum – Prélude Marc-Antoine Charpentiera, Spleta bunjevačkih igara, glazbe iz filma Moulin Rouge Georga Aurica, Fascination – Očaravanje Charlesa Chaplina, sve u aranžmanima Vojislava Temunovića. Orkestar je također izveo i Can-can, „francuski ples“ Jacquesa Offenbacha u aranžmanu Marijane Crnković. S obzirom na to da ove godinekoncert hgu fbp 2 hrvatska zajednica obilježava pedesetu obljetnicu smrti muzikologa, skladatelja, folklorista, skupljača narodnog blaga, dr. Josipa Andrića, članovi Festivalskog orkestra Hrvatske glazbene udruge su iz njegovog bogatog opusa pripremili Bunjevačku elegiju op 83/2 za tamburaški orkestar i I. stavak Koncerta u a molu op. 259 za brač solo i veliki tamburaški orkestar. Zavidnom tehnikom i suverenim vladanjem instrumentom, solističku dionicu je izveo Matija Temunović. Dr. Josip Andrić u svom skladateljskom opusu ima oko 600 različitih skladbi za tambure, klavir i orkestar. Podsjetimo da je Andrić autor prve bunjevačke opere Dužijanca, koja je premijerno izvedena 1953. u subotičkom Narodnom kazalištu.

Sedamnaest godina tradicije

Festivalski tamburaški orkestar, koji je formiran prije 17 godina, u svom repertoaru, osim tradicionalne glazbe, njeguje klasičnu, ali i popularnu glazbu drugih žanrova. Tako se orkestar predstavio i s blokom tradicionalnih melodija. Bili su to Rumunjski zimski marš Aleksandra Radua, Travanjsko kolo Antuna Nikolića – Tuce, Ciganski uranak u aranžmanu Vojislava Temunovića. Na koncu ovog bloka je Matija Temunović kao solist na basprimu odsvirao Pargar kolo u aranžmanu Stipana Jaramazovića. Veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem profesorice Mire Temunović se predstavio i sviranjem transkripcija klasične glazbe priređene za tamburaški orkestar kao i skladbi pisanih za tamburaški orkestar. Orkestar je izveo Pariške krovove Armanda Bernarda u aranžmanu Bože Potočnika, ulomak iz Križevačke svite Adalberta Markovića Aleja kestenova i Serenadu Franza Schuberta u aranžmanu Dubravka Isakova. Kao solist na tamburaškom čelu predstavio se dugogodišnji član orkestra, ovogodišnji maturant Uroš Manojlović. Finoćom izvedbe, zrelošću razumijevanja glazbenih nijansi, Uroš je još jedan od pokazatelja napretka u muziciranju ovog orkestra. Osim njega, ovogodišnji maturanti su Ivona Francišković i Hrvoje Benčik. Koncert je završio skladbom The hall of the Mauntain King iz svite  Peer Gynt Edvarda Griega u aranžmanu Tomislava Majačića, a uz tamburaški orkestar su nastupili i gosti, učenici Muzičke škole iz Subotice na odsjeku za udaraljke, Goran Biro na timpanima, činele je svirao Boško Purković, a bubanj grand casa Balázs Brezovszky.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Obaveštenje o kolačićima