Sjednica HNV-a - Usvojena Strategija razvoja kulture

Objavljeno: 30.05.2017. Pregleda: 42

sjednica hnvSjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, 58. po redu, održana je 19. svibnja u prostorijama Vijeća u Subotici. Na dnevnom redu, među ostalim, bili su prijedlozi odluke o usvajanju Strategije razvoja kulture Hrvata u Srbiji za razdoblje od 2017. do 2021. godine, davanje prijedloga triju predstavnika za Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, te davanje prijedloga za imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Prema ustaljenoj praksi, najviše kritika na račun predloženih odluka i imenovanja imala je vijećnica s Liste br. 2 – dr. Tomislav Stantić Josipa Ivanković. Nije bilo prvi puta niti da joj je predsjedavajući Slaven Bačić nakon dva upozorenja oduzeo riječ, a niti da je teatralno napustila sjednicu prije njezinoga kraja.

 

Zadaci za dalje

Vijećnici su usvojili prijedlog Strategije razvoja kulture Hrvata u Republici Srbiji za razdoblje od 2017. do 2021.

Član Izvršnog odbora Vijeća zadužen za kulturu i predsjednik toga tijela Zlatko Načev rekao je kako Strategija sadrži glavne značajke trenutačnog stanja kulture hrvatske zajednice i glavne smjernice njezinoga razvitka za razdoblje u naredne četiri godine.

„Na temelju pregleda stanja kulture Hrvata u Srbiji utvrdili smo koje su potrebe naše zajednice, ali sve one se ne mogu ispuniti ovom Strategijom“, rekao je Načev te dodao da bi, ukoliko bi se ovim dokumentom htjeli svi problemi u kulturi riješiti za četiri godine, Strategija bila samo popis lijepih želja. „Izdvojili smo samo one smjernice koje smatramo da bi se mogle u ovom razdoblju ostvariti, jer na provođenje ovoga dokumenta ne utječemo samo mi nego u velikoj mjeri i politika domicilne i matične države i druge institucije koje se bave ovom problematikom“, konstatirao je Načev.

Vijećnica Ivanković ocijenila je Strategiju kao „loš seminarski rad“, a imala je i nekoliko primjedbi. Rekla je da u Strategiji nedostaje SWOT analiza, popis autora, te da Hrvati u Srbiji nemaju tako mali broj manifestacija kako u dokumentu piše.

Primjedbe je imao i vijećnik Vladimir Kranjčević koji je rekao da u izradi Strategije nije sudjelovao odgovarajući tim, te da ne zna koliko će se toga „s ovakvim radom i ovakvim sredstvima“ ostvariti, ali je i pohvalio dokument jer sadrži zadatke na kojima treba raditi.

Bačić je rekao da su u Strategiji jasno navedeni i drugi oblici kulture, a ne samo tradicijska, što je bila također jedna od primjedbi oporbe. On je naglasio i da su u svemu tomu najvažniji nositelji Strategije, također navedeni u radu, jer će od njih ovisiti kako će se ostvarivati zadaci iz Strategije.

Načev je nakon sjednice rekao kako mu je žao što Strategija nije usvojena konsenzusom i što nitko od vijećnika oporbe nije dao niti jedan konstruktivan prijedlog.

„Javna rasprava je trajala više od mjesec dana i nitko od vijećnika iz 'oporbe’ i intelektualne elite, koja je vrlo aktivna po društvenim mrežama, nije se uključio u izradu Strategije“, rekao je Načev i dodao da to oslikava njihov odnos prema kulturi Hrvata u Srbiji i koliko im je ona značajna.

HNV je usvojio prijedlog da predstavnici za Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske budu Darko Sarić Lukendić, Snežana Periškić i Krunoslav Đaković.

V. d. ravnatelj Zavoda

Vijeće je predložilo dosadašnjeg ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova za vršitelja dužnosti ravnatelja ove ustanove, čemu se burno usprotivila vijećnica Ivanković. Ona smatra da je trebao biti raspisan javni natječaj za ravnatelja i da je čekanje od nekoliko mjeseci da se imenuje novi Upravni odbor i predloži dosadašnji ravnatelj Žigmanov za v.d. ravnatelja kršenje zakona. Da se zakon krši negirao je vijećnik Neven Orčić, ali i predsjedavajući Bačić.

„Mi donosimo prijedlog odluke koju dostavljamo Pokrajinskoj vladi, a ona dalje odlučuje“, objasnio je Slaven Bačić.

Vijećnici su dali negativno mišljenje na prijedlog odluke o broju mjesta za upis učenika u prvi razred srednjih škola na teritoriju AP Vojvodine u školskoj 2017./18. godini. Predsjednica Izvršnog odbora za obrazovanje Anđela Horvat rekla je kako je Vijeće već dalo mišljenje na plan upisa učenika u srednje škole te da traži dopunu odluke jer je došlo do izmjena.

„Ono što je nama od izuzetnog značaja je da je prethodnom odlukom bilo predviđeno otvaranje tri srednjoškolska odjela na hrvatskom jeziku: dosadašnja u Gimnaziji i Politehničkoj školi i novi, treći odjel, u Medicinskoj školi, a novom izmjenom odluke taj odjel u Medicinskoj školi je izostavljen“, objasnila je Horvat uz napomenu da treći srednjoškolski profil pokušavaju otvoriti petu godinu za redom.

Razrješenja i imenovanja

Usvojene su ostavke koje je sama vijećnica, diplomirana pravnica iz Subotice, Vesna Prćić podnijela na funkcije u Hrvatskom nacionalnom vijeću i NIU Hrvatska riječ. Na njezino dosadašnje mjesto dopredsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća za područje Subotice izabrana je diplomirana inženjerka građevine Mira Tumbas iz Tavankuta, a za novu članicu Upravnog odbora NIU Hrvatska riječ imenovana je diplomirana psihologinja iz Subotice Jasna Vojnić.

Josipa Ivanković je izrazila nezadovoljstvo ovim imenovanjem i zatražila obrazloženje.

„Koje su to njene kompetencije i čime zaslužuje to mjesto?“ upitala je Ivanković na što je Bačić rekao da se ona pokazala za dvije godine, koliko je u Vijeću, kao vrlo agilna osoba te da je upoznata s cjelinom procesa u hrvatskoj zajednici.

Na sjednici je odlučeno i da će ovo tijelo podržati svoga člana Mirka Paulića iz Nikinaca i dati mu preporuku za uposlenje u Železnicama Srbije gdje se već godinama bezuspješno pokušava zaposliti, a postoji sumnja da je razlog tomu njegova javno očitovana hrvatska pripadnost. Također, imenovan je novi član Odbora za službenu uporabu jezika i pisma – odvjetnik iz Subotice Ivan Tikvicki.

Sjednici je prisustvovalo 23 od ukupno 29 vijećnika.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima