Godišnji koncert HKC „Bunjevačko kolo” Subotica

Objavljeno: 31.12.2019. Pregleda: 40

koncert bkDvije večeri zaredom folklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice priredio je pravi užitak za oči i dušu. Zajedništvo djece i mladih u različitim narodnim nošnjama, s pjesmom, plesom i glazbom upotpunili su ugođaj u dvorani Centra, koja je obje večeri bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
Kako je u pozdravnom govoru rekao predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin, bio je ovo svojevrsni odgovor mnogima koji su se pitali hoće li Centar ikada „stati na noge” poslije velikih financijskih problema i odljeva članstva. No, kako je rekao, HKC Bunjevačko kolo opravdava svoje ime. 
„Bili smo Hrvatski, kao i kulturni, a sada s ponosom možemo reći da smo i Centar u kojem se okuplja veliki broj djece i mladih, i to ne samo u folklornom odjelu nego i u dramskom, likovnom, književno-literarnom, a odnedavno imamo i Klub za starije članove i simpatizere.”    

Uspješan koncert 

Tako je 30. studenoga i 1. prosinca 2019.godine na scenu izašlo više od 120 članova ovoga odjela u pratnji glazbenika koji su pridonijeli kvaliteti koncerta. Potpunom ugođaju pridonijela je i rasvjeta i dimni efekti, a prvi puta je u funkciji bilo novo ozvučenje, koje je osigurano preko projekta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske. Obje večeri program je bio identičan a započeo je i završio „iskvrcavanjem”. Crne muške čizme, srebrne zvečke i dobro poznati zvuk, koji budi ponos u srcu. Tako su mladi folkloraši, razdijeljeni u četiri skupine, od onih najmlađih, pa do najstarijih tijekom večeri izveli bunjevačke igre, stare splitske plesove, pjesme i plesove Muđimurja, igre beogradske Posavine, ukrajinske plesove, dječje igre, pjesme i plesove Posavine (Hrvatska), dubrovački Linđo, igre iz Banata, Trojno i vesele šopske igre. Kao solisti nastupili su Josipa Dulić – vokal, Zdenko Ivanković na gajdama i lijerici, te Tomislav Orčić na harmonici uz pratnju orkestra.
Djecu i mlade, koji su razdijeljeni u četiri skupine: početnu, dječji ansambl, predizvođački i izvođački ansambl, za ovaj nastup pripremili su voditeljica folklornog odjela Senka Horvat i koreograf Marin Jaramazović, koji je i sam zaigrao u Linđu u ulozi vođe. Orkestar je pripremio korepetitor Luka Sudarević uz pomoć Tomislava Orčića. 
Koncert su pomogli Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i  Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. 

Brojni nastupi 

Po riječima Senke Horvat, godina koja je pri kraju će se osobito pamtiti po brojnim nastupima i značajnom priljevu članstva. 
„Imali smo brojne nastupe u Subotici i okolici, ali i u Hrvatskoj smo gostovali više od deset puta. Među najvažnije nastupe za ovu godinu izdvojila bih nastup na zatvaranju Vinkovačkih jeseni, na Đakovačkim vezovima, nastupe u televizijskim emisijama Šarenica na Radio-televiziji Srbije i Dobro jutro, Hrvatska na Hrvatskoj radio-televiziji, te nama osobito drag nastup na Međunarodnom festivalu folklora u Šumperku u Češkoj”, kaže Horvat. 
Već u siječnju Centar će započeti godinu zlatnog jubileja, te će iduća godina biti u znaku 50 godina postojanja i djelovanja HKC-a Bunjevačko kolo

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima