Održana adventska tribina Radio Marije Srbija

Objavljeno: 31.12.2019. Pregleda: 37

tribina RMVolonteri i djelatnici Radio Marije organizirali su 1. prosinca, na prvu nedjelju došašća, adventsku tribinu pod nazivom Iskaza snagu mišice svoje. Ovo je peta tribina Radio Marije Srbije, a gost koji je govorio o temi bio je svećenik srijemske biskupije, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu i promotor hrvatskog uredništva RM Srbije preč. Jozo Duspara. Duspara je u svom izlaganju govorio o tri vrijednosti koje su vezane za Blaženu Djevicu Mariju. 

Božje djelovanje među ljudima 

Na početku došašća, kako je rekao, htio je naglasiti božansku prisutnost kroz povijest; nadalje je govorio o Marijinom hvalospjevu Veliča koji sadrži redak Iskaza snagu mišice svoje što je opisano u evanđelju po Luki. Predavač je također rekao da je Marija posebno pokazivala ljubav prema našim narodima i pojasnio povijesnu vezu Marije i hrvatskog naroda čiji su znak mnogobrojna Marijina svetišta u Hrvatskoj. Od postanka svijeta Bog je uvijek bio prisutan i aktivan prema čovjeku. Sveto pismo, rekao je, od početka govori o Božjim dolascima ljudima, a svaki susret prožet je porukom Bog nam je blizu. Marija se oslanjala na Boga, a niti današnji čovjek ne može sam sebi pomoći. On se često osjeća kao pod ruševinama onoga što je sam smislio i uradio, pokušava se spasiti, ali ne ide i pita se tko bi mu mogao pomoći. Uvijek može i hoće pomoći Bog, ali to čovjek mora prepoznati i tražiti Boga. Kad moleći s Marijom dođemo do rečenice Iskaza snagu mišice svoje, prisjećamo se kako je Bog jakom rukom izveo svoj narod iz egipatskog ropstva. Slijedeći nit teme, Jozo Duspara je pojasnio da ime anđela Gabriela, kojega Bog šalje Mariji, znači Bog je moja snaga. Jedino s Božjom snagom u sebi Marija je mogla živjeti svoj obični, ali i čudesni život. Veliki i silni ne trebaju pomoć, nju trebaju maleni i neznatni, oni trebaju i drugoga i tu je tada na djelu Božja snaga. Tako je u himnu Veliča sadržana cijela povijest Božjeg djelovanja među ljudima. Prava sigurnost leži u Bogu i zato Marija u hvalospjevu svjedoči o Bogu koji može sve nadjačati. 

Bog je i danas tu

Spominjući se biblijskog susreta Marije i Elizabete, Duspara je rekao da je svaki susret bez Krista besmislen, a s Kristom dobiva pravi smisao i radost. Život u grijehu čovjeka udaljuje od Boga, čini ga slijepim, kao što su bili slijepi Izraelci koji su lutali pustinjom 40 godina i nisu znali ući u Obećanu zemlju. Duspara je završio predavanje zaključkom da je Bog iskazao svoju mišicu u starim vremenima, iskazuje je i danas, a mi mu moramo odgovoriti. Voditelj tribine, volonter Radio Marije Darko Temunović je nakon toga najavio direktora uredništva na hrvatskom jeziku Radio Marije Srbije, mons. dr. Andriju Anišića koji je zahvalio predavaču na predavanju, a osobito na tome što podržava Radio Mariju u Srijemu. Kako je rekao Anišić, Radio Marija od mnogih svećenika nema takvu podršku kakvu ima od preč. Joze Duspare. Anišić je dodao da je davnašnja želja imati frekvenciju u Zemunu, u Rumi ili Mitrovici, ali već šest godina nije raspisan natječaj za nove frekvencije. Rješenje je pratiti program Radio Marije Srbije putem aplikacije za mobilne telefone. Sudionici tribine su se mogli počastiti, dobili su i prigodne darove koje su izradili volonteri, a u ponudi je bio i kalendar za narednu godinu.
Nela Skenderović

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima