Godišnji koncert HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina

Objavljeno: 12.07.2018. Pregleda: 48

godisnji koncert JelacicGodišnji koncerti postali su tradicionalna prilika da petrovaradinski HKPD Jelačić prikaže publici što je učinjeno u radnoj godini koja se upravo završava. Tako je bilo i 16. lipnja na SPENS-u u Novom Sadu, gdje su glazbene postave ove udruge priredile koncert povodom njezina petnaestogodišnjeg rada. Glazba je, otkako Jelačić postoji, bila okosnica tih nastojanja, a po glazbi se nastavlja prepoznavati napredak u radu udruge. Naglasio je to i Slaven Bačić, predsjednik HNV-a.

„Ova udruga je osnovana u valu osnivanja velikog broja hrvatskih društava na početku demokratizacije Srbije 2000. godine. U međuvremenu, neke udruge su utihnule, neke prestale s radom, dok se Jelačić razvio, te se svojom kvalitetom ne samo izdvaja u odnosu na ostale hrvatske udruge na području Novog Sada, nego i šire, u odnosu na sva naša društva u Srbiji“, kazao je Bačić.

Petrovaradionica i tamburaši

Prije glazbe svoj rad su pokazali polaznici kreativne radionice Petrovaradionice, koja je, potporom Grada Novog Sada, započela s radom koncem ožujka. Ova radionica, čije ime je osmislio Darko Vuković, pružila je u prvoj polovici godine svog rada mališanima literarnu, dramsku, glazbenu i edukaciju u području primijenjene umjetnosti utemeljene na kulturi Hrvata. Probnim radom zadovoljni su i voditelji, i roditelji i djeca, budući da je riječ o prvom pokušaju da se na ovakav način budi kreativnost mališana u hrvatskoj zajednici u Petrovaradinu i okolici. Članovi dramsko-recitatorskog odjela, koji je vodila Branka Dačević, pokazali su što umiju, kazujući pjesme hrvatskih pjesnika za djecu. Najveći broj djece okupio je likovni odjel koji je vodila prof. Tatjana Štimac, a njihovi radovi bili su izloženi na ulasku u dvoranu. Prof. Suzana Mihajlović Janković radila je s dječjim zborom koji je otpjevao Dedićevu Kad bi svi ljudi na svijetu. Čini se da će još vremena i vježbe biti potrebno dok malim tamburašima ne otvrdnu prstići za surove žice ovog prefinjenog glazbala. Ipak, Boris Sutrin je bio hrabar i uvježbao je instrumentalne izvedbe dvije popularne skladbe s onima koji su prvi puta prije tri mjeseca uzeli u ruke tambure i trzalice. Sve polaznike Petrovaradionice predsjednik udruge Petar Pifat simbolički je nagradio članskim kartama udruge, koja je tako postala bogatija za 15 novih članova: Anju Berus, Andreu Berus, Filipa Samardžića, Jovanu Blanušu, Leu Martić, Mateu Groznicu, Stefana Kovačevića, Jelenu Ber, Andreu Ber, Enu Vuković, Martina Štimca, Tanju Stojković, Relju Stojkovića, Aljošu Stojkovića i Stefana Sutrina Kremera.

Premijera ženske klape

Jelačić od 2014. ima i svoju klapu, koja je do prije mjesec dana bila mješovita. Premijerni nastup novoosnovane ženske klape, kojom je ravnala prof. Vesna Kesić Krsmanović, bio je na ovom koncertu. Uslijedio je nastup Jelačićeve tamburaške mornarice, sastava koji postojano i uspješno plovi panonskim glazbenim valovima, interpretirajući izvorne popijevke Petrovaradina. Najstariji odjel udruge je mješoviti pjevački zbor, koji ima veliko pjevačko iskustvo, priznanja i ostvarene nastupe u Hrvatskoj i Srbiji. Godine 2014. snimio je i nosač zvuka na kojem se nalaze uglavnom skladbe hrvatskih autora iz Srijema. Zborom od osnutka ravna prof. Kesić Kesmanović, a ovoga puta u klavirskoj pratnji bila je prof. Aleksandra Vojnak. Koncert je zatvorila muška klapa izvedbom popularnih dalmatinskih skladbi, uz soliste Miloša Ristića i Petra Pifata.
Za oko 160 posjetitelja i preko 50 izvođača i njihovih voditelja koncert Jelačića je bio standardno čekan i užurbano pripreman događaj. Za starije on je nostalgični podsjetnik na vremena kada su njihovi glasovi i fizička kondicija bili bolji nego danas, dok je za mlade on prilika da odlučno naprave prve scenske iskorake.
Održavanje koncerta pomogla su Pokrajinska tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, odnosno za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima