Godišnji koncert HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 12.07.2018. Pregleda: 46

godisnji koncert Gubec RumaKao perjanica HKPD-a Matija Gubec iz Rume, a u 115. godini postojanja Društva, njihov Veliki tamburaški orkestar još jednom je potvrdio da s pravom nosi epitet jednog od najkvalitetnijih tamburaških orkestara u Srijemu. Pokazali su to na svom redovitom godišnjem koncertu koji je održan 17. lipnja u ljetnoj bašti Društva. Na koncertu su sudjelovali omladinska tamburaška sekcija pod vodstvom Željka Jerkovića, Veliki tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom Josipa Jurce te vokalni solisti. Smjenjivale su se brojne kompozicije, od onih poznatijih stranih, pjesama posvećenih rodnome Srijemu do skladbi Josipa Jurce posvećenih svom rodnom gradu – Rumi.
Jedni pored drugih na pozornici su nastupili članovi koji su ušli u sedmo desetljeće života i oni mnogo mlađi, koji su tek nedavno počeli svirati. Kao i život, isprepletani su mladost i starost.

Brojni nastupi

Za razliku od prethodnih godina kada se godišnji koncert održavao u Kulturnom centru u Rumi, ovoga puta članovi udruge su se odlučili koncert održati u intimnijoj atmosferi, ljetnoj bašti svoje udruge. Naredni koncert, u povodu obilježavanja Dana udruge, već je zakazan za jesen, a on će biti održan u dvorani Kulturnog centra.
„Ove godine imamo veliki broj maturanata i veliki broj naših mlađih članova se sada priprema na studije, a i manji je broj djece nego što je to bilo ranije. Međutim i pored toga, tamburaški orkestar funkcionira dobro i nemamo velikih problema s održavanjem proba. Što se tiče mladih, vjerujem da će ih iduće godine biti više. Tijekom godine imali smo veliki broj nastupa. Prošlog tjedna sudjelovali smo na Susretu društava Matija Gubec u Sotinu u Hrvatskoj, zatim na manifestaciji Srijemci Srijemu, a 14. srpnja gostovat ćemo u Donjem Miholjcu. Početkom jeseni imamo dogovoren koncert u niškoj katedrali, a dobili smo poziv i od Doma vojske u Beogradu da održimo veliki koncert kod njih. Zadovoljni smo što i drugi prepoznaju naš trud i rad i što imamo priliku predstaviti se i izvan granica našeg grada“, navodi voditelj Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca.

Obiteljska tradicija

Duga tradicija udruge, 115 godina, nije zanemarljiva činjenica.
„Smatram da udruga ima svoju budućnost jer postoje djeca koja imaju želju nastaviti tu lijepu tradiciju. Kontinuiranost u radu možemo zahvaliti obiteljima koje ovdje žive. Brijeg u Rumi, gdje živi najveći broj Hrvata, članstvo u našoj udruzi doživljavaju kao obiteljsku tradiciju. Ne kao dužnost i obvezu, nego kao dio identiteta. A HKPD Matija Gubec je dio te priče. Stjecajem okolnosti u našoj udruzi postoji veliki broj članova koji su muzički obrazovani i nadareni, amatera i profesionalaca, zahvaljujući kojima je naš tamburaški orkestar uspješan“, istaknuo je predsjednik Gupca Pavle Škrobot.

Potpora institucija

Koncertu u Rumi, među ostalim, nazočili su i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Ivan Sabolić, predsjednik HNV-a Slaven Bačić, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković, te predstavnici drugih hrvatskih udruga iz Srijema.
„Drago mi je što sam ponovno u Rumi i što sam nazočio tamburaškom koncertu jednog od najstarijih hrvatskih Društava u Vojvodini. Zahvaljujući svom kontinuiranom radu, prije svega tamburaškog orkestra, oni iz godine i godinu potvrđuju da su itekako vrijedni pažnje. Hrvatsko nacionalno vijeće je prepoznalo njihov trud i rad i prošle godine dodijelilo priznanje za doprinos u hrvatskoj kulturi Josipu Jurci. To priznanje nije uručeno samo njemu osobno nego ujedno i ovoj udruzi, s obzirom na to da je on svoj rad utkao u ovu tamburašku sekciju koja je jedna od najkvalitetnijih u Srijemu, a možda i šire“, istaknuo je Slaven Bačić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima