Godišnji koncert HKPD-a „Tomislav“ Golubinci

Objavljeno: 18.12.2015. Pregleda: 50

God koncert Tomislav Golubinci2015 1Godišnjim koncertom koji je održan 12. prosinca 2015. godine, u školi 27. oktobar u Golubincima, članovi HKPD-a Tomislav prezentirali su gledateljstvu sve ono što su radili tijekom ove godine. A godina koja je na izmaku obilježena je, barem što se rada ovog društva tiče, mnogobrojnim uspjesima. Kako navode predstavnici hrvatske udruge iz Golubinaca, najznačajniji im je uspeh koji je Veliki tamburaški orkestar postigao na Međunarodnom festivalu koji je održan u Rumi kada su Golubinčani osvojili zlatnu plaketu.

Ove godine HKPD Tomislav iz Golubinaca slavi i svoj trinaesti rođendan. Svoje aktivnosti započeli su 2002. godine i tada nastavili djelovanje pređašnje hrvatske udruge Jelačić koje je djelovalo u tom mjestu od 1928. do 1945. godine i društva Vladimir Nazor koje je djelovalo u Golubincima od 1945. do 1990. godine. Osnovni cilj djelovanja ove hrvatske udruge je njegovanje običaja i tradicije Hrvata u Srijemu, a posebno u Golubincima, ali i suradnja s pripadnicima drugih nacija čime daju doprinos multikulturalnosti i multietničnosti Republike Srbije. Danas ovo društvo okuplja oko 250 članova u folklornoj sekciji, velikom tamburaškom orkestru, školi tambure, dramskoj i sportskoj sekciji i kroz rad Aktiva žena koji se bave izradom suvenira, organizira izložbe i etno sajmove.

Do sada je ovo društvo imalo veliki broj nastupa u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj: „Godišnji koncert koji se tradicionalno svake godine održava pred božićne blagdane prilika je da pokažemo što smo sve radili tijekom godine. A imamo se s puno toga pohvaliti. Osim novih koreografija koje je folklorna sekcija uradila, ne mogu ne spomenuti i naš veliki uspjeh koji je postigao veliki tamburaški orkestar na Drugom međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Rumi. To je veliki stimulans za daljnji rad Društva. Pred nama su veliki planovi i sudjelovanje na još jednom festivalu u Republici Hrvatskoj, a imamo poziv i iz Moskve gdje bismo trebali sudjelovati na jednom međunarodnom festivalu. Želja nam je da se tamo predstavimo, ali trenutno sve zavisi od financijskih sredstava“, rekao je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.

Osim domaćina HKPD-a Tomislav, koji su se predstavili te večeri svojim kompozicijama, skladbama pjevačke skupine i plesom folklorne sekcije, gledateljstvu se predstavio i Veliki tamburaški orkestar HKPD-a Matija Gubec iz Rume. Suradnja ovih dviju hrvatskih udruga iz Srijema traje već dugi niz godina, a druženje između njih postalo je već dugogodišnja tradicija: „Generacije koje su živjele i prije nas počele su tu suradnju i mi je danas sa zadovoljstvom nastavljamo. Ova suradnja je iznimno važna zbog druženja, upoznavanja ljudi, a ima tu dosta obiteljskih i poslovnih veza. Suradnja nas zbližava, čini nas jačim i sigurnijim i svaki naš susret doprinosi napretku“, istaknuo je predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Pavle Škrobot.

Ono što spaja ove dvije udruge jeste tamburaška skladba. Kako u Rumi, tako i u Golubincima, tamburaški orkestar preuzima glavnu ulogu u radu udruge: „Vrijedno radimo tijekom cijele godine i nastupamo gdje god nas pozovu. U proteklom razdoblju, osim našeg sudjelovanja na Drugom međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Rumi, gostovali smo u Vrdniku i u Pokrajinskoj vladi kada je obilježen Dan ravnopravnosti spolova. Nastojimo održati tradiciju tamburaške skladbe u Golubincima i, iako postoji folklorna skupina, tamburaški orkestar je na prvom mjestu i u njega se najviše ulaže“, ističe dirigentica Tamburaškog orkestra HKPD-a Tomislav Dubravka Ćaćić.

Svoje manifestacije udruga iz Golubinaca uglavnom održava u osnovnoj školi koja im uvijek rado izađe u susret. Projekt za izgradnju Naše kuće, u okviru koje bi i ova udruga imala svoje prostorije za rad, čeka već šest godina na realizaciju. Postoje nagovještaji da bi realizacija tog projekta mogla biti već iduće godine: „Sva dokumentacija za projekt je sakupljena i predana u općinu Stara Pazova i u pokrajinsku Vladu, gdje smo naišli na potpunu potporu. Imamo obećanja da će projekt ući u proračun za iduću godinu. Općina Stara Pazova bi trebala sudjelovati s 25 posto vrijednosti projekta, a Pokrajina sa 75 posto. Nadamo se da ćemo u idućoj godini dobiti ta sredstva, jer je to jedan od najznačajnijih projekata što se tiče nacionalne manjine Hrvata u općini Stara Pazova, ali i u Srijemu. U pitanju je izgradnja kuće srijemskog stila, kojom bi Golubinčani dobili jednu veliku vrijednost, a članovi naše udruge prostor za vježbanje i održavanje raznih manifestacija“, kaže član Upravnog odbora HKPD-a Tomislav Mirko Peršić.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima