Književna večer u Šidu posvećena Isidoru Isi Velikanoviću (1869. – 1940.)

Objavljeno: 22.12.2015. Pregleda: 45

Vecer Ise Velikanovica2015 1U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Šid i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 18. prosinca 2015. godine, u Gimnaziji Sava Šumanović u Šidu, održana je književna večer posvećena 75. godišnjici smrti Isidora Ise Velikanovića (1869. – 1940.), hrvatskog prevoditelja i književnika koji je rođen upravo u Šidu. Obilježavanje ove obljetnice dio je projekta ZKVH-a vezanog za hrvatske velikane u Vojvodini.

„Već pet godina zaredom ZKVH djeluje aktivno upravo na memoriranju i na stvaranju kulture sjećanja i to ne bilo kakve nego one djelatne“, istaknula je Katarina Čeliković iz ZKVH-a. „U suradnji s udrugama obilježavamo godišnjice rođenja ili smrti značajnih velikana u Vojvodini. Ova godišnjica je u znaku Ise Velikanovića koji je preminuo prije 75 godina. Međutim, njegovi tragovi ostali su zauvijek duboko i u ovom prostoru gdje je on rođen. Željela bih podsjetiti da je ove godine ZKVH utemeljio trijenalnu nagradu za najbolju knjigu proze koja nosi ime Ise Velikanovića. Prvi njezin dobitnik je Neven Ušumović, književnik podrijetlom iz Subotice koji sada živi u Sloveniji, a radi u Hrvatskoj. Želja svih nas je da oni koji su iza sebe ostavili duboke tragove u kulturi i povijesti trebaju biti dio naše sadašnjice“.

Vecer Ise Velikanovica2015 3O književnom djelu Ise Velikanovića govorila je književnica Božica Zoko iz Hrvatske, koja je ocijenila kako se o ovom književniku vrlo malo zna kako ovdje u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Prilikom čitanja Cervantesovog Don Quijotea prvi puta se, kako je rekla, upoznala s Velikanovićevim prevoditeljskim radom. Tada se i počela intenzivnije baviti istraživanjem njegova djela. „Kada sam upoznala njegove pripovijesti, neke njegove epigrame i njegovu duhovitost, ona me je zarazila, razgalila i vidjela sam da nam Iso nedostaje danas. Večeras mi je želja potaknuti vas da ga počnemo čitati, cijeniti; da ponovno objavimo njegova djela ili ovdje ili u Hrvatskoj, kako bi ponovno bio prisutan među nama. Književna nagrada za prevodilaštvo u Hrvatskoj nosi njegovo ime, ali on nije prisutan primjerice u udžbenicima. Ljudi ne znaju za njega, a potreban nam je zbog čovjekovog čovjekoljublja. On je prije svega cijenio čovjeka. Volio je svoj srijemski kraj i sve ljude u njemu. Došla su teška vremena za knjigu i nitko se nije zauzeo za njega, a smatram da Iso to itekako zaslužuje“, rekla je Božica Zoko.

HKD Šid svojim programima želi upoznati javnost s djelom hrvatskih velikana koji su vezani za Šid i Srijem. „Iso Velikanović se rodio u Šidu, vezan je za ovaj grad i još više za Srijem s obzirom na to da je živio u Srijemskoj Mitrovici, gdje se, među ostalim, bavio i nakladništvom. Nažalost, o Isi se danas malo zna. Literatura o njemu je vrlo oskudna. Više puta sam odlazila u knjižnicu u Šidu i nisam imala prilike susresti sa s knjigama Velikanovića. Zato je organizirana ova književna večer kako bismo mogli nešto više, opširnije i stručnije čuti o ovom književniku“, istaknula je voditeljica književnog odjela pri HKD Šid Vera Radivojkov.

Vecer Ise Velikanovica2015 2Iduće godine bi pri udruzi trebala biti osnovana i knjižnica. „Željeli bismo početi s nekim skromnim brojem knjiga, a ja osobno imam namjeru Društvu pokloniti dio svog književnog fonda kako hrvatskih tako i drugih pisaca, kako bih dala svoj doprinos u tome«, rekla je Radivojkov. „Postoje nagovještaji i da će udruga dobiti i dramsku sekciju, s obzirom na našu dobru suradnju s redateljem Cvetinom Aničićem koji je spreman pomoći nam u tome“, istaknuo je predsjednik HKD-a Šid Josip Pavlović.

HKD Šid postalo je bogatije i za određeni fond knjiga darovan od Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koje će se, osim ostalih književnih djela, naći na policama knjižnice koja će uskoro biti otvorena u okviru ove hrvatske udruge. A književnica Božica Zoko darovala je udruzi portret Ise Velikanovića.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima