U Tavankutu predstavljena knjiga „Magic Hands“

Objavljeno: 23.12.2015. Pregleda: 45

Magic Hands mRezultat ovogodišnjeg međunarodnog volonterskog kampa u Tavankutu je nesvakidašnja publikacija koja kroz priče, fotografije i tutorijale približava rad slamarki, kako onima koji su prethodno upoznati s ovom tehnikom, tako i onima koji za istu još uvijek nisu čuli. Knjiga je predstavljena 19. prosinca 2015. godine, na Etnosalašu Balažević. U razgovoru o proteklom volonterskom kampu i nastalom radu – knjizi Magic Hands, koja ustvari predstavlja zbirku priča i osvrta o slamarkama i njihovom radu kroz vizuru sudionica kampa, sudjelovale su mlade osobe iz Europe. One su govorile o tome kako su doživjele našu zajednicu i sve ono što nas kulturološki definira i izdvaja.

Suradnja Volonterskog centra Vojvodine i HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta svake godine rezultira organiziranjem međunarodnih volonterskih kampova u Tavankutu tijekom trajanja Kolonije naive u tehnici slame. Tijekom prva dva kampa zadaci su se odnosili na pomoć pri organiziranju manifestacija i projekata udruge koja je domaćin. Tijekom priprave za ovogodišnji kamp tražio se model kako volontere na inovativniji način uključiti u život i rad zajednice, a da pri tome ostane nekakav trag koji će svjedočiti njihovom boravku i saznanjima koja su doživjeli. Odlučeno je da se ovogodišnji kamp priključi već postojećem projektu koji ima za cilj dokumentirati određenu specifičnost zajednice. Rezultat spomenutog dokumentiranja su osobne priče volonterki i njihova percepcija zajednice koju predstavljaju žene svojom kreativnošću.

Publikacija ne sadrži samo život i rad slamarki već i osvrt na romsku zajednicu na Kosovu, ostavljajući dojam spontane usporedbe dviju zajednica koje su umnogome kulturološki i ekonomski različite, ali im se određeni aspekti preklapaju – spomenuta ženska kreativnost, upornost u radu i osjećaj ispunjenosti i ponosa vlastitim radovima.

Vrijednost ovih pojedinačnih radova kao osobnih impresija volonterki ne može se sagledavati u istraživačkom značaju i stručnom pristupu, jer nije niti postojala namjera pristupiti takvim metodama. Projekt je imao jasno definiran cilj, ali do njegovog ostvarenja dolazilo je spontano, bez pritisaka i inzistiranja: približiti ove zajednice jednom širem europskom auditoriju, predstaviti ih u svjetlu društvenog i kulturnog razvoja i potencijala. S druge strane, prikaz loših uvjeta života kao rezultat nepovoljnih društveno-političkih okolnosti, nije izostavljen jer su upravo i takve okolnosti znale iznjedriti autentičnu kreativnost pojedinaca unutar jedne zajednice. Kratkoročni cilj je nesumnjivo ispunjen.

Sudionice projekta su ostvarile dovoljnu bliskost s članovima zajednica da bi vjerodostojno predstavile ono što zajednice upečatljivo karakterizira. Ostaje još uvijek nesagledan dugoročni cilj, a to je veća popularizacija ovih zajednica u Europi, napose polazeći od dobro znanih stereotipa o našim prostorima. Ukoliko se ova publikacija svrsta kao samo jedan od mnogih pokušaja da se naša zajednica posmatra u svjetlu razvoja i pozitivnog promišljanja sebe, njezin značaj neće biti skroman.

Izvor: Hrvatska riječ (D. Bilinović)

 

Obaveštenje o kolačićima