Izložba udruge „CroArt“: pet godina stvaranja lijepoga

Objavljeno: 23.12.2015. Pregleda: 43

Izlozba CroArt12 2015 1Dana 25. siječnja 2016. godine bit će navršeno točno pet godina od osnutka Hrvatske likovne udruge CroArt iz Subotice. Tim povodom je 21. prosinca 2015. godine u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici otvorena izložba radova članova ove udruge i njihovih gostiju. Svoja djela izložili su: Ruža Tumbas, Cilika Dulić – Kasiba, Cecilija Miler, Ružica Miković – Žigmanov, Sándor Kerekes, Marta Peštalić, Tomislav Marjanović, Éva Horvát – Uzon, Kata Seleši, Nela Horvat, László Kelcs, János Nagypásztor, Anđelka Dulić, Snežana Buljovčić, Ankica Perge Karačić, Ante Karačić Karas, Kata Šetrov, Slobodan Zovko, Nora Evetović, Nera Matijević, Kristijan Sekulić, Divna Lulić – Jovčić, Olga Popov Rajković i Josip Kler.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Suvremene galerije Nela Tonković koja je istaknula kako je udruga CroArt našla svoje mjesto na kulturnoj sceni Subotice, zahvaljući tomu što promiče „stvaranje lijepoga“. „U ovoj se udruzi svi spajaju u velikoj ljubavi prema umjetnosti, bez obzira jesu li amateri ili profesionalci. Želim im zahvaliti što tom ljubavlju i ovakvim djelima obogaćuju kulturnu produkciju ovoga grada i želim im još mnogo godina dobrog stvaranja“, rekla je Nela Tonković.

Prisutnima se obratio i generalni konzul Republike Hr vatske u Subotici Velimir Pleša koji je poželio CroArtu još puno godina „stvaranja lijepoga“.

Predsjednik CroArta Josip Horvat zahvalio je svim institucijama i pojedincima koji su u proteklih pet godina pomagali rad te udruge.

Udruga CroArt je osnovana s ciljem poticanja i afirmacije likovnog stvaralaštva i umjetnosti, te u tom kontekstu i njegovanja kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji. Radi ostvarenja tih ciljeva, udruga je u proteklom razdoblju organizirala pet saziva Umjetničke kolonije Stipan Šabić koja okuplja akademske umjetnike iz zemlje i inozemstva i koja je vremenom postala zaštitni znak udruge. Četiri puta okupila je slikare iz Srbije, Hrvatske i Mađarske na Likovnu koloniju Panon – Subotica. Uspostavili su suradnju sa slikarima i sličnim udrugama iz Županje, Vinkovaca, Zagreba, Mohača, Segedina, Kiskunfélegyháze i Gyule, kao i s mnogim hrvatskim udrugama kulture u Vojvodini.

Udruga broji 40 članova, od kojih su 21 slikari, dok su ostali ljubitelji likovne umjetnosti i potpora u realizaciji projekata.

Obilježavanje pete obljetnice CroArta svojim su nastupom uveličali: Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović, Antonija Piuković (vokalna solistica) i Robert Đivanović (gitara), pjesnikinja Divna Lulić – Jovčić, te recitatorica Ana Dulić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima