Godišnji koncert HKPD-a Tomislav iz Golubinaca

Objavljeno: 21.07.2022. Pregleda: 62

Ova godina je za HKPD Tomislav iz Golubinaca posebna zbog dva jubileja: 20. obljetnice postojanja udruge i 250 godina mjesne župe sv. Jurja, u čijim prostorijama djeluju od osnutka. U znaku te dvojake obljetnice članovi udruge iz Golubinaca održali su cjelovečernji koncert 9. srpnja 2022. godine. 

Pred brojnim gledateljstvom u dvorištu župe, osim članova tamburaške sekcije i solistice Milice Hadžić, nastupili su i gosti: mali tamburaši Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina, te klapa HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina s kojima udruga iz Golubinaca godinama surađuje. Čuli su se i stihovi Stevana Vidovića Brice.

Nekad i sad

Za 20 godina golubinačka udruga djelovala je kroz razne sekcije: tamburašku, dramsku, folklornu i literarnu. Na taj način bilježili su brojne nastupe širom Srbije, Hrvatske i Mađarske. Najveća manifestacija na koju je udruga danas ponosna jesu Golubinačke mačkare. Životne prilike, smjene generacija, obveze članova učinili su svoje. Od spomenutih sekcija samo tamburaši nisu prestajali s radom. Danas kao članovi HKPD-a Tomislav tamburaški sastav Ladan špricer trudi se očuvati tu tradiciju. 

„Tijekom pandemije imali smo zastoj u radu. Ništa se veliko nije organiziralo, a i Golubinačke mačkare, naša najveća manifestacija, ove godine su skromnije obilježene. Nadamo se da je taj period iza nas i da ovim koncertom možemo krenuti u novu sezonu te da ćemo nastaviti punim kapacitetom. Nadamo se uskoro pokrenuti školu tambure. Zato smo u goste pozvali mlade tamburaše iz Surčina da ih ovdašnja djeca čuju", kaže predsjednica golubinačke udruge Anita Naglić.

Potpora

Proslava jubileja župe bit će nastavljena tijekom rujna i listopada pastoralnim tribinama, koncertima, povijesnim, glazbenim i kulturnim večerima. Središnja manifestacija bit će održana 15. listopada. Pokrovitelj proslave je Općina Stara Pazova. 

Golubinčani imaju podršku i od Hrvatskog nacionalnog vijeća.
„HNV podržava sve kulturne udruge. Mislimo da je s novim sazivom HNV-a potpora vidljivija. Srijem, kao jedno ranjeno područje s traumama iz prošlosti, svakako je u jednom posebnom fokusu. Ovakva okupljanja za nas su važna i lijepo je biti među svojima, čuti svoj hrvatski jezik i uživati svoju kulturu", kazao je Darko Baštovanović iz HNV-a.
Izvor: Hrvatska riječ S. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima