Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD ,,Matija Gubec" Ruma

Objavljeno: 26.07.2021. Pregleda: 49

rumaHKPD Matija Gubec iz Rume priredilo je 26. lipnja 2021. godine godišnji koncert u ljetnoj bašti udruge. Nakon dulje stanke, uvjetovane pandemijom, članovi Velikog tamburaškog orkestra pod ravnanjem dirigenta Josipa Jurce i vokalnih solista Dušana Stupara, Dragutina Škrobota, Marije i Ivana Ratančić i Darka Matešića, predstavili su se publici.

Koncert je otvorio vokalni solist Dušan Stupar izvedbom kompozicije Rumo ljepotice koju je skladao Josip Jurca. Zatim se svim prisutnima obratio predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc, iskazujući zadovoljstvo što su ponovno u prilici družiti se i održavati koncerte.
„Teška godina je iza nas, ne samo za našu udrugu, nego uopće za kulturu i rad kulturno-umjetničkih društava. Budući da je bila zabrana okupljanja, to nam je otežavalo kontinuirane probe. Kada su epidemiološke mjere popustile i kada je Krizni stožer dopustio manja okupljanja, krenuli smo s radom. U početku stihijski. Pridržavali smo se mjere zaštita i počeli se pripremati. Nismo krenuli s pripremama ozbiljnog programa jer to zahtijeva intenzivnije probe i više vremena. Pripremali smo pjesme iz naše Vojvodine, iz Slavonije, pjesme koje je pisao Jurca za naš orkestar", istaknuo je Lanc.
Osim redovitog koncerta, rumska udruga koncem svake godine održava koncert u povodu obilježavanja Dana udruge i novogodišnji koncert. Pored toga, priređuju i manje koncerte za Božić, te za gostovanja.
„Tamburaški orkestar nije nastupao godinu i pol dana. Međutim, uspjeli smo se za mjesec i pol dana pripremiti s lakšim repertoarom, ali dopadljivijim publici. Želja nam je održati kontinuitet naših koncerata, jer ove godine obilježavamo 118. obljetnicu naše udruge. Naš repertoar je velik. Ima nekoliko stotina pjesama koje smo svirali, a za ovaj koncert smo izabrali pjesme koje nismo dugo predstavili publici", izjavio je Jurca izražavajući zadovoljstvo što je orkestar ostao u punom sastavu pojačan mladim tamburašima.
Rumskoj udruzi slijedi ljetna stanka do rujna. Tada počinju intenzivnije vježbati, a ukoliko bude poziva, navode da će se rado odazvati na gostovanja kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj, gdje su prije pandemije održavali koncerte po nekoliko puta godišnje.
Koncert su financijski pomogli Općina Ruma, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima