Gostovanje Lemešana u Ludbregu

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 49

Lemesani u Ludbregu2013Ludbreg, gradić u Varaždinskoj županiji krase dvije rijeke – Drava i Bednja – u njegovoj okolici nalazi se trinaest sela. Lemešani, članovi HBKUD „Lemeš“, bili su gosti sela Čukovca i Vijeća srpske nacionalne manjine. Gostima je priređen obilazak dvorca Batthyany (koji ima 365 prozora koliko je dana u godini) i u njemu restauratorski zavod i kapelicu sv. Križa. Posjetili su svetište predragocjene krvi Kristove i vidikovac sv. Vinka. Pozornost im je privukao kružni mozaik u centru Ludbrega, koji predstavlja centar svijeta. Istodobno ti koncentrični krugovi označavaju udaljenost pojedinih gradova od tog mjesta.

Po obilasku znamenitosti, tog 15. lipnja 2013. godine uslijedio je program u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i ludbreške regije povodom proslave krsne slave (koja je uvrštena u UNESCO-vu listu nematerijalnog nasljeđa) i Dana vijeća. U programu su sudjelovali domaćini – ludbreške mažoretkinje i KUD „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega, te gosti iz Velikog Poganca, Okučana, Kostajnice, D. Dubrave, Ogulina kao i Lemešani iz Vojvodine i KUD „Radiša Poštić“ iz Mrčajevaca.

HBKUD „Lemeš“ se predstavio spletom bunjevačkih plesova koji je propraćen burnim pljeskom. Predstavnici udruga bili su nazočni svečanoj sjednici vijeća. Lemeško izaslanstvo činili su predsjednik Mjesne zajednice Aleksandar Vidaković, dopredsjednica udruge Marija Bagi i predsjednik udruge Marko Vilić, te Mata Matarić predsjedavajući somborskoga HKUD-a „Vladimir Nazor“, koji je istodobno predstavljao i grad Sombor.

Tekst i fotografija: Lucia Knezi

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima