Večer duhovne glazbe održana u Vajskoj

Objavljeno: 28.06.2013. Pregleda: 45

Duhovna glazba Vajska2013Četiri glazbena sastava: pjevačka skupina HKUPD „Matoš“ Plavna, VIS „Tekije“ Petrovaradin, pjevačka skupina UG „Tragovi Šokaca“ Bač i HKPU „Zora“ Vajska, nastupili su 15. lipnja 2013. godine, u Vajskoj, u sklopu koncerta pod nazivom Večer duhovne glazbe. Koncert je priređen u župnoj crkvi sv. Jurja, a organizatori su bili lokalna Hrvatska kulturno pjevačka udruga „Zora“ i Mjesni odbor Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz Vajske. Ovim je obilježena Godina vjere, a potvrđena je i dobra praksa povezivanja pjevačkih skupina, koje njeguju različito pjevanje i pristup duhovnoj glazbi.

Na programu, koji je i ovoga puta vodio zastupnik „Zore“ Željko Pakledinac, našla su se brojna sakralna djela, od pučkih pjesama do liturgijskih i autorskih skladbi duhovnog karaktera. U nastupima pjevačkih skupina prevladavalo je a cappella pjevanje, pojedine skladbe izvedene su uz pratnju orgulja, a ansambl „Tekije“ interpretirao je odabrane pjesme na oba načina, odnosno vokalno i vokalno-instrumentalno. Osobitu je pozornost na koncertu privukao VIS „Tekije“, koji izvodi pjesme duhovnog karaktera, ali i popularne svjetovne te, veoma impresivno, klapske pjesme, bilo a cappella ili uz instrumentalnu pratnju. U obraćanju publici oni su naglasili kako im je jasan cilj popularizirati duhovnu glazbu kod mladih i kroz pjesmu ih privući u crkvu i na ovakve koncerte.

Kad su u pitanju tri pjevačke skupine hrvatskih kulturnih udruga u općini Bač, kod svih je zapažen izvjesni napredak u interpretaciji, problem je samo u relativno malom broju pjevača u skupinama koje bi vremenom trebale prerasti u zborove, ili bi se pak trebale udružiti u jedan zajednički zbor, što bi opet izazvalo određene tehničke poteškoće. Postoje i razlike među ovim skupinama glede interpretacije, repertoara i samoga pristupa pjevanju. Pjevačka skupina „Tragovi Šokaca“ nastoji pjevati na autentični pučki način, a cappella s počimaljom. „Zora“ pjeva uz pratnju sintesajzera bez počimalje i u svom programu ima autorske pjesme, te nove uglazbljene pjesme na stare ili nove stihove. Ženska pjevačka skupina „Matoša“ ujedno je i župni zbor, koji pjeva isključivo liturgijske pjesme, te popularne autorske duhovne i svjetovne skladbe, a trenutačno radi na obnavljanju narodnih pjesama koje su svojedobno zapisane u ovome mjestu. Pri tome već punih pet godina djeluje sukladno tekstu: „Što nam vrijede i najbolji uzori iz prošlosti ako pomoću njih ne idemo dalje od njih, u traženju i stvaranju“ (Ivo Andrić).

Vrhunac je večeri bio na koncu programa kada su svi sudionici otpjevali skupa pjesmu „Krist na žalu“. I ovaj odličan koncert četiriju pjevačkih skupina potvrdio je da su HKPU „Zora“ i MO DSHV-a vrlo aktivni čimbenici u kulturnoj, društvenoj i teološkoj stvarnosti Vajske.

Tekst i fotografija: Zvonimir Pelajić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima