Gostovanje tavankutskog HKPD-a „Matija Gubec“ u Austriji

Objavljeno: 23.11.2018. Pregleda: 40

gubec u austrijiČlanovi reprezentativne folklorne skupine HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta su od 12. do 14. listopada 2018. boravili u Gradišću (Austrija), u uzvratnom posjetu Hrvatskoj folklornoj grupi Poljanci iz Wulkaprodersdorfa, mjesta nadomak Eisenstadta (Željeznoga), središta Gradišća.

Po dolasku u Gradišće, Tavankućani su obišli Željezno, lijep austrijski gradić sa svojih 15.000 stanovnika. To je uvjerljivo najmanje regionalno središte u Austriji. Kroz Željezno sunarodnjake iz Srbije vodila je Angelika Kornfeind koja je i predsjednica hrvatske udruge u Wulkaprodersdorfu. Prvog dana su domaćini organizirali druženje i večeru s Tavankućanima u mjesnoj školi. Drugi dan boravka u Austriji iskorišten je za obilazak znamenitosti Beča, koji se nalazi na sat vremena vožnje od Gradišća. U glavnom gradu Austrije Tavankućani su obišli čuvenu katedralu sv. Stjepana, te dvorac Schönbrunn, jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji i od 1860-ih je također jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču. Palača i vrtovi odražavaju ukus, zanimanje i težnje habsburških vladara kojima je Schönbrunn bio rezidencijom od 18. stoljeća do 1918. godine.
Posljednjeg dana svoga boravka u Gradišću Tavankućani su nazočili svetoj misi u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Wulkaprodersdorfu. Potom su bili počasni gosti na manifestaciji Hrvatski dan i folklorno otpodne u obližnjem gradišćanskom mjestu Bijelo Selo. Manifestaciju je organiziralo mjesno društvo Tamburica Bijelo Selo, a u programu su osim domaćina nastupili i Benjamini (Novo Selo), HKPD Matija Gubec (Tavankut) i tamburaši iz slovačkog dijela Gradišća – Čunovski bećari iz mjesta Čunovo.
Gradišćanski Hrvati je skupni naziv za pet hrvatskih etničkih skupina nastanjenih na području Burgenlanda (Gradišća) u istočnoj Austriji i susjednim predjelima Mađarske i Slovačke. Naziv Gradišće nastao je kao hrvatski prijevod imena te austrijske pokrajine, osnovane 1921. godine. Imaju status nacionalne manjine prema austrijskom ustavu. U austrijskom dijelu Gradišća danas živi oko 30.000 Hrvata. Već pet stoljeća uspijevaju sačuvati svoj nacionalni i kulturni identitet, na što su veoma ponosni.
Posjet udruge iz Tavankuta pridonosi jačanju veza između Hrvata u Srbiji i Austriji, kao dviju hrvatskih manjina u izvandomovinstvu.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima