HKPD „Jelačić“ na manifestaciji „Zahvala jeseni“ u Klanjcu

Objavljeno: 23.11.2018. Pregleda: 36

jelacic u klanjcuPrijateljstvo aktera kulturnog života zagorskog grada Klanjca i Petrovaradina traje već tri godine. Toliko traje i međusobno upoznavanje i prožimanje sadašnjih i potomaka nekadašnjih Zagoraca, danas srijemskih Hrvata, putem i uz pomoć glazbe. Članovi mješovitog zbora, tamburaškog sastava, klape te članovi uprave petrovaradinskog HKPD-a Jelačić, na poziv Grada Klanjca i Kulturnog centra Grada Klanjca sudjelovali su i ove 2018.godine, od 5. do 7. listopada na kulturno-turističkoj manifestaciji Zahvala jeseni koju je, u sklopu projekta EU budućnost – radeći skupa (financiranog od strane EU fonda Europa za građane) organizirao ovaj grad.

Tribine i debate

„Prvog dana održane su tribine i debate na temu EU i jedinstva unutar EU. Tamo smo i mi, članovi Jelačića, razgovarali o tome kako građani mogu sudjelovati u procesima donošenja odluka o budućnosti EU. Naši članovi bili su zapaženi diskutanti i u drugoj tribini tog dana na temu Bijela knjiga – budućnost Europe u našim rukama“, kaže Marina Karavanić, tajnica HKPD-a Jelačić.
Drugi dan posjeta Petrovaradinci su započeli posjetom Muzeju seljačkih buna u Donjoj Stubici. U popodnevnom dijelu programa, nakon smotre više od 200 sudionika iz Češke, Slovačke, Slovenije, BiH, Srbije, Poljske i Hrvatske uslijedili su nastupi glazbenih skupina i kulturnih udruga.
„Mješoviti pjevački zbor HKPD-a Jelačić i Jelačićeva tamburaška mornarica nastupili su na samom početku. Svečanost otvorenja upriličena je kao dio programa Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše i pripala je potpredsjedniku Hrvatskog sabora Siniši Hajdaš Dončiću. Posjetitelje su pozdravili i predstavnici partnera u programu Europa za građane. Iz HKPD-a Jelačić je to bio Mirko Turšić. Nakon toga je nastupila naša klapa“, opisuje ovo gostovanje Karavanić.
Sutradan, 7. listopada, nije bilo službenih aktivnosti, a sudionici su izabrali otići u svetište u Mariji Bistrici, i to uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Toga dana svečanu misu u prigodi hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, na otvorenom prostoru svetišta.

„Neka tajna veza“

Neka tajna veza koja povezuje Petrovaradince i Klanjčane je, dakle, potvrdila i utvrdila njihove međusobne veze. One, za nadati se, nisu samo „projektne“, no projekti Europa za građane upravo služe povezivanju ljudi unutar Europe i učvršćivanju njihovih veza. Ovo prijateljstvo poslužilo je sigurno za učenje i stjecanje iskustva članova i uprave Jelačića u projektnom djelovanju.
„Nekada su i Zagorci i Petrovaradinci bili kmetovi na imanjima velikaša i crkvenih službenika. Oba kraja su vinogradarska. Vrijeme je da skupa djelujemo za dobrobit naših ljudi, da se dalje i dublje povezujemo u novom, europskom ozračju. Sada znamo i kako“, zaključuje Marina Karavanić.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima