Promoviran dokumentarni film „Hrvatski spomenici u zagrljaju Dunava“ u produkciji HKC-a iz Novog Sada

Objavljeno: 23.11.2018. Pregleda: 36

Hrvatski spomenici u zagrljaju Dunava„Gotovo da ne postoji dio grada Novog Sada u kojem ne postoje tragovi hrvatske kulture i znamenitih Hrvata koji su ovdje živjeli i stvarali.“ Ova sasvim točna tvrdnja potvrđena je četrdesetominutnim filmom Hrvatski spomenici u zagrljaju Dunava koji je nastao u produkciji Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada, a koji je predstavljen 16. listopada 2018. godine, u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS).

Spomenici i osobe

Želja HKC-a, kako je to rekao u najavi predstavljanja Ivan Horvat, bila je upoznati širu javnost koji su to spomenici hrvatske kulture i poznati Hrvati koji su rođeni, stvarali i radili u Srbiji. Film podsjeća, dakle, da je današnji Novi Sad nastao na mjestu dva naselja, Hrvatskog Sela i Racke Varoši. O Hrvatskom Selu, koje se nalazilo u XVIII. stoljeću na mjestu zaleđa današnjih Limana, film ne daje više informacija nego što se može naći na internetu, te se čini da je interes za ovu istraživačku temu još uvijek nedovoljan.
Daleko više podataka autor filma (naveden i kao redatelj) Dragan Dražen Ilić iznosi o Josifu Runjaninu, svetištu Gospe Tekijske (mada se ne može nedvosmisleno reći da je ono „glavno marijansko svetište u Srbiji“ kako se u filmu navodi), crkvi svetog Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, s nekadašnjim samostanom Isusovaca, te nacionalnim vedetama koje su potekle iz petrovaradinskoga hrvatskoga kulturnog i društvenog miljea: Iliji Okrugiću Srijemcu, Stanislavu Prepreku, Franji Štefanoviću i, konačno, banu Josipu Jelačiću.

Podsjetnik na povijest

Čini se da je film ozbiljan pokušaj da se na kratak način predstave sve ove povijesno različite osobe koje su izvrsno nadahnuće očuvanju hrvatske kulture u današnjem vremenu, pod potpuno različitim uvjetima nego kada su ove osobe rođene, živjele ili djelovale u Novom Sadu ili Petrovaradinu. Za to treba zahvaliti i naraciji Ivana Horvata i Željke Jelić, te produkciji Prizma iz Petrovaradina, koja je scene učinila veoma dopadljivim putem (popularnog) snimanja iz zraka.
Film je tu da posvijesti onima koji to ne znaju, zbog čega su petrovaradinski i novosadski Hrvati toliko ponosni na svoju povijest, te da i njih same snažnije aktivira. Činjenica da mnogi „spomenici“ hrvatske kulture u ova dva grada nisu spomenuti daje ovome filmu značajku početka i pozitivno provocira nastavak ovako izabrane forme prezentacije povijesti našeg naroda u zagrljaju velike Petrovaradinske krivine koju kod Tvrđave pravi moćna rijeka. Za nadati se je da tiraža od 500 primjeraka neće biti dovoljna za sve zainteresirane potencijalne gledatelje.
Hrvatski kulturni centar je ovom prigodom predstavio i ostale svoje aktivnosti, mahom humanitarne naravi. Zahvalio je Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću na „izuzetnoj suradnji s hrvatskim udrugama iz Novog Sada“, te Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskoj matici iseljenika iz Zagreba i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, koji su pomogli produkciju filma.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima