Gostovanje zbora osječke Umjetničke akademije u Subotici

Objavljeno: 31.01.2016. Pregleda: 39

Zbor UAOS SU2015 1 mPremijerna izvedba skladbe Magnificat Johna Ruttera u Subotici, te prvo gostovanje akademskog pjevačkog zbora Umjetničke akademije u Osijeku u našem gradu, dva su razloga zbog kojih je stotinjak osoba unatoč hladnoći i zimskim uvjetima, u katedrali bazilici svete Terezije Avilske 20. siječnja 2016. godine uživalo u ovom koncertu. Koncert je održan posredovanjem Subotičanke Ane Matković, koja je ove školske godine na diplomskom studiju na glazbenoj akademiji u Osijeku, a u suradnji sa subotičkom biskupijom.

Jedan od najčešće izvođenih britanskih suvremenih skladatelja John Rutter skladao je Magnificat za sopran ili mezzo sopran, mješoviti zbor i orkestar ili komorni orkestar 1990. godine kao narudžbu koncertne agencije Mid American production koja organizira velike zborske i orkestralne koncerte u Carnegie Hallu, gdje je iste godine i praizvedena. Skladba je u Subotici izvedena uz klavirsku pratnju Davora Dedića, a utemeljena je na latinskom tekstu Marijinog hvalospjeva iz evanđelja po Luki poznatom kao Magnificat, u koji je u drugom stavku umetnuta engleska poema na Marijansku temu nepoznatog autora Of a Rose, a lovely Rose. Također, u trećem stavku je u latinski tekst umetnut i himan Sanctus koji se pjeva na gregorijanski napjev u Misssi cum iubilo.

Prije koncerta publiku je pozdravila dekanica osječke Akademije Helena Sablić – Tomić, a zbor je predstavio katedralni orguljaš Miroslav Stantić. „John Rutter je Magnificat koncipirao kao sedmerostavačnu vokalno-instrumentalnu skladbu u kojoj se uz zbor javlja i sopran, solistica koja predstavlja Mariju. Koristeći različite žanrove, kao u mjuziklu, polaganim stavcima Et misericordia i Esurientes, jazz ritmovima u stavku Fecit potentiam i engleskom carol pjesmom, skladatelj je uspio načiniti jedinstvenu glazbenu fiestu“, kazao je Stantić.

Nadahnuće za ovu glazbu Rutter je pronašao u zemljama poput Španjolske, Meksika, Portorika. Tamošnje svečanosti koje slave Djevicu Mariju su radosne prilike za ljude da izađu na ulice i slave uz pjesmu, ples i svečane povorke. Ova skladba koja sadrži i latinoameričke glazbene elemente, mogla je u slušatelja izazvati i novu, modernu viziju poznatog biblijskog teksta.

Voditeljica akademskog zbora Umjetničke akademije, te još nekoliko osječkih zborova, izvanredna profesorica i prodekanica za nastavu na osječkoj Akademiji, Antoaneta Radočaj – Jerković, kaže da je Rutterovo skladateljsko pismo pogodno za mlade zborove jer je skladateljski zanimljivo i pjevački vrlo logično.

Zbor je činilo 43 odabrana studenta s Umjetničke akademije u Osijeku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Akademija je osnovana 2004. godine kao interdisciplinarna institucija koja ima dramski odsjek – glumu, lutkarstvo i katedru za kazališno oblikovanje, potom likovni i glazbeni odsjek s tri studijska programa: glazbenom pedagogijom, studijem klavira i pjevanja.

Solističku dionicu je pjevala studentica pjevanja Gabrijela Škrabal dok su dionice koje može pjevati i zbor, ali i solisti, povjerene također studentima pjevanja Anji Papa i Filipu Hozjaku.

„Kolektiv na Akademiji je relativno mlad i imamo jako puno suradnji koje lako i jednostavno dogovaramo, jer nismo opterećeni protokolima i načinima razmišljanja koje imaju druge institucije. Naši studenti pjevanja su prije oko tri godine nastupali u velikoj vijećnici Gradske kuće, studenti klavira također, a s obzirom na to da je zbor brojniji, ovo nam je prvo gostovanje u Subotici“, kaže Antoaneta Radočaj – Jerković.

Osim ranije spomenute Ane Matković, iz Subotice je na glazbenoj akademiji studirao i Kristijan Vuković.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima