Gostujuća izložba iz Hrvatske u Muzeju Vojvodine

Objavljeno: 25.09.2016. Pregleda: 40

gostujuca izlozba iz hrvatskeU izložbenom prostoru Muzeja Vojvodine u Novom Sadu do 30. rujna može se pogledati izložba Tržnica – trbuh grada. U pitanju je gostujuća izložba nastala u suradnji dviju ustanova kulture iz Hrvatske – Etnografskog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Istražujući tržnice u Rijeci i Puli, cilj izložbe bio je istaknuti specifični značaj tih tržnica, ali ukazati i na univerzalnu temu odnosa kupaca i prodavača koja je karakteristična za sve tržnice.

„Gradske tržnice svjedoci su ekonomskog i društvenog razvoja grada, pokazatelji prilika u kojima žive njegovi stanovnici. U vremenu sve snažnije globalizacije, gradske tržnice predstavljaju svojevrsne muzeje na otvorenom, muzeje identiteta u kojima je prezentirana lokalna tradicija. Iako nam se ponekad čini da tamo samo nabavljamo namirnice, zapravo na tržnicama otkrivamo identitet grada i njegovih stanovnika. Namirnice koje tamo kupujemo govore o vrlo važnom aspektu nematerijalne kulture – ishrani, stilske odlike arhitekture tržnog prostora svjedoče o kulturnim utjecajima, multikulturalni karakter dokumentira migracijski karakter lokalnog stanovništva. Značaj tržnice ogleda se ne samo u ponudi proizvoda koji su dostupni kupcima već predstavlja i mjesto koje čuva duh grada i njegovu nematerijalnu tradiciju“, navodi se u pratećem tekstu izložbe.

Autorice izložbe su Tanja Kocković Zaborski i Ivana Šarić Žic.

U sklopu izložbe, u nedjelju 18. rujna priređena je igraonica Moja pijaca – tri dinara jaje, tako se prodaje namijenjena djeci dobi od 5 do 10 godina.

U okviru suradnje spomenutih muzeja iz Srbije i Hrvatske, prošle je godine u Puli i Rijeci gostovala izložba Muzeja Vojvodine Ala smo se naodmarali... koja je prikazala kako su se vojvođanski turisti nekada odmarali po lječilištima, planinama i primorju.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima