Gradonačelnik Zagreba posjetio Tavankut

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 42

Bandic Tavankut 13.01.2013.-1-mGradonačelnik Zagreba Milan Bandić 25. siječnja 2013. godine posjetio je Suboticu, a u okviru toga putovanja posjetio je i Tavankut. Domaćini su mu bili HKPD „Matija Gubec“ i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame. Sa zagrebačkim gradonačelnikom ovom su prigodom porazgovarali u ugodnoj atmosferi predsjednik HKPD „Matija Gubec“ Ladislav Sukonović sa suradnicima, ravnateljica mjesne osnovne škole Stanislava Stantić Prćić, predsjednik mjesne organizacije DSHV u Tavankutu Josip Petreš, dopredsjednik Vijeća mjesne zajednice u Tavankutu Tome Vojnić Mijatov te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Tom je prigodom Ladislav Suknović predstavio gospodinu Bandiću selo Tavankut te djelovanje hrvatskih institucija i organizacija na prostoru Tavankuta. Suknović je istaknuo kao vrlo značajnu za opstojnost hrvatske zajednice u selu međusobnu suradnju samoga Društva, mjesne osnovne škole, crkve te mjesne zajednice. Tijekom večeri govorilo se i o problemima udruge, napose o dugogodišnjem nepostojanju vlastitog prostora, koji je dobrom voljom nekadašnjega predsjednika riješen.

Zagrebačkom gradonačelniku Tavankućani su predstavili prostor koji zauzima Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame te HKPD „Matija Gubec“, a tom prigodom Milan Bandić se zainteresirao za stvaralaštvo u tehnici slame. Iskazao je i pohvalio složnost zajednice, koja je i urodila plodom u više primjera, te pohvalio aktivnosti koje se odvijaju s ciljem što kvalitetnije opstojnosti zajednice na vojvođanskom sjeveru. Zainteresirao se za salaš koji je ova tavankutska udruga oporukom naslijedila od nekadašnje članice Društva, arheologinje pokojne Jasne Balažević, te je izrazio želju pomoći pri realizaciji adaptacije objekta. Skupa s domaćinima pogledao je objekt čija obnova treba započeti na proljeće.

Bandic Tavankut 13.01.2013.-2-mO susretu s gradonačelnikom Zagreba Ladislav Suknović je rekao: „Posjet gradonačelnika Grada Zagreba Tavankutu, za HKPD „Matija Gubec“ i Galeriju od velikog je značaja, jer je ovo prvi posjet prvog čovjeka Grada Zagreba Tavankutu. Značaj ovog posjeta je i u izravnom upoznavanju gospodina Bandića s kapacitetima naše Udruge, s projektima i manifestacijama koje ostvarujemo te planovima koje imamo u sljedećem razdoblju. Grad Zagreb je do sada bio značajni pokrovitelj manifestacija i institucija u gradu, a manje odnosno gotovo ništa spram seoskih aktivnosti. Mislim da se projektna politika i idejne mogućnosti drastično promijenile, te da je Tavankut s kvalitetnim i programski uvezanim projektima koje ostvaruju HKPD „Matija Gubec“ i Galerija postao vrlo privlačan za potporu. Da podsjetim samo da je naša Udruga u posljednje dvije godine načinila velike pomake u razvoju Udruge, jačanju vlastitih kapaciteta te inovaciji svoje djelatnosti i kvaliteti projektnih aktivnosti. Gospodinu Bandiću smo izložili naše planove koji se odnose na održivost samih projektnih ideja i naznačili da svako eventualno ulaganje u ovu Udrugu znači izravnu potporu ne samo razvoju kulturnog identiteta već i razvoj cjelovitog okruženja, podizanje kvaliteta života žitelja i pogotovu, za početak, ekonomsko osnaživanje naših žena, slamarki koje veliki dio svojih proizvoda plasiraju upravo preko organiziranog pristupa naše Udruge. Svakako je potpunijem sagledavanju društvenog stanja pridonio i zajednički nastup svih aktera Tavankuta. Pored predstavnika HKPD 'Matija Gubec' i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, na sastanku su bili nazočni i ravnateljica Osnovne škole 'Matija Gubec', predstavnici mjesne samouprave i MO DSHV-a. Vrlo sadržajan dvosatni susret s gospodinom Bandićem otvorio je brojne mogućnosti, ali i ideje koje će biti nadgradnja svih naših dosadašnjih napora.“

Tekst i fotografije: Ivica Dulić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima