Održano VI. prelo Mladeži DSHV-a

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 42

Prelo mladezi2013-1-mTradicionalno Prelo mladeži DSHV-a okupilo je 25. siječnja 2013. godine u restoranu KTC-a u Subotici oko 700 mladih te 50-ak uzvanika. Zlatni sponzor Grad Zagreb, srebrni sponzor Vukovarsko-srijemska županija, brončani sponzor poduzetnik Stanko Krstin te Grad Osijek, Brodsko-posavska, kao i Karlovačka županija svojim su doprinosom priuštili okupljenima prekrasno druženje i zabavu.

Goste su zabavljali tamburaški orkestri Derani i Ravnica te ženski sastav Đurđinske cure. Oko pozornice su stajali mladi u nošnjama, a održana je i modna revija dizajnerice Sandre Benčik.

Prelo mladezi2013-3-mOvaj događaj okupio je brojne goste, a najburnijim pljeskom pozdravljen je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je boravio u pratnji svojih suradnika, među kojima je bio i Slavko Kojić, načelnik ureda za financije Zagreba. Za svečanim stolom su pokraj gradonačelnika Bandića i predsjednika DSHV-a Petra Kuntića sjedili i Valentina Šarčević iz Veleposlanstva RH u Beogradu te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić. Skup su uveličali i generalni konzul RH u Subotici Dragan Đurić, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Marinko Beljo, predstavnici Grada Osijeka, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, zamjenik pokrajinskog tajnika za upravu i propise Mato Groznica, ravnatelj Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, direktor NIU Hrvatska riječ Ivan Karan, zamjenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić, pomoćnica gradonačelnika Subotice Josipa Ivanković, članica Gradskog vijeća Sombora i vijećnica HNV-a Snežana Periškić, direktorica JKP Pogrebno iz Subotice Vesna Prćić, direktor JKP Suboticaplin Grgo Horvacki, župnik iz Male Bosne vlč. Dragan Muharem. Predstavnici domaćina bili su predsjednik Mladeži DSHV-a i vijećnik Skupštine Grada Subotice Siniša Skenderović te zamjenica predsjednika Mladeži DSHV-a i vijećnica HNV-a Josipa Vojnić Tunić, a događaju su nazočili i članovi omladine Demokratske stranke te mladi sunarodnjaci iz Mađarske i Rumunjske, dok je pokrajinski zastupnik DS-a Nikola Jaramazović bio i među gostima i među onima koji nastupaju. Osim nabrojenih, nazočili su i mnogi značajni djelatnici iz kulturnog te gospodarskog života.

U službenom dijelu prela okupljenima se obratio generalni konzul Dragan Đurić rekavši kako mu je velika čast pozdraviti okupljene na prelu, jer su ga organizirali mladi, što znači da DSHV ima budućnost te da je to jamstvo da će ova tradicija biti utkana u vojvođanski prostor i Republiku Srbiju, te biti najtransparentnija ulaznica za EU.

Prelo mladezi2013-2-mPročitano je i pismo Darie Krstičević, predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH u kojem organizatorima zahvaljuje za sve što su učinili u održanju opstojnosti Hrvata. Predsjednik stranke Petar Kuntić ocijenio je Prelo mladeži kao najbolji projekt hrvatske zajednice, te istaknuo kako ono od prvoga dana ima međunarodni karakter. On je pozdravio dolazak mladih s Palića, Bikova, Verušića, Klise, Đurđina, Žednika, Hrvatskog Majura, Male Bosne, Bajmoka, Donjeg i Gornjeg Tavankuta, Ljutova, Lemeša, Stanišića, Bačkog Brijega, Bačkog Monoštora, Sonte, Bača, Vajske, Plavne, Bačke Topole, Vrbasa, Šida, Srijemske Mitrovice, Rume, Petrovaradina, Novog Sada, Golubinaca, Hrtkovaca, Slankamena, Zemuna, i po prvi put iz Zrenjanina.

Sponzor Stanko Krstin, poduzetnik i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine rekao je kako je okupljenih sve više, unatoč tome što podaci pokazuju da je Hrvata sve manje. Stoga on očekuje da kako raste broj sudionika prela, raste i broj Hrvata na popisu. Predstojnik Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije Marinko Beljo prenio je pozdrave župana Bože Galića istaknuvši kako su Petar Kuntić i svi okupljeni prijatelji te županije. On je prenio i integracijsku poruku „jedni bez drugih ne možemo, zajedno naprijed“.

Predstavljajući glavnog sponzora i večerašnjeg gosta, gradonačelnika Zagreba, Petar Kuntić je napomenuo kako je s dragim gostom postignut dogovor o sponzoriranju salaša u Tavankutu te o kupnji drugog dijela objekta Hrvatskog nacionalnog vijeća, pa mu je poželio mnogo uspjeha na budućim gradskim izborima.

Prelo mladezi2013-4-mMilan Bandić pokazao je svoju karizmu time što je uspio utišati uzbuđenu publiku, zahvalio Je na pozivu i pozvao okupljene da se radi svih ideja i pitanja obrate njemu osobno te načelniku financija, za kojeg je rekao da je subotički zet.

Predsjednik Mladeži DSHV-a Siniša Skenderović uputio je poruku borbe protiv asimilacije, a nakon ovih obraćanja i blagoslova počela je večera, tijekom i nakon koje se mnogi mladi nisu libili otići do glavnog gosta Milana Bandića i postaviti mu neka pitanja, zahvaliti mu, te fotografirati se. On je s mnogo strpljenja i zadovoljstva udovoljavao spontanim molbama mladih, te su mu glazbenici uputili i pjesmu Moja Hercegovina.

Tekst: Nikola Perušić
Fotografije:
Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima