Veliko prelo Pučke kasine 1878.

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 35

PreloPK2013-1-mSlijednica najstarije hrvatske udruge u Subotici, Pučka kasina 1878., organizirala je četvrtu godinu zaredom svoje „Veliko prelo“. Ova pokladna zabava održana je 26. siječnja 2013. godine, u subotičkoj gostioni „Zorica“.

„Hvala vam što ste došli, hvala vam što pomažete da ne zaboravimo tradiciju. 134 godine od prvog ‘Velikog prela’ nije malo, a nadamo se da će ih biti još. Želimo vam da se dobro osjećate, zabavite i lijepo provedete“, rekao je obraćajući se nazočnima na početku večeri predsjednik Pučke kasine 1878. Josip Ivanković.

Okupljenima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, koji je izrazio zadovoljstvo što je tradicija održavanja prela još uvijek živa.

PreloPK2013-2-m„Svakako bih volio da osim nekoliko prela imamo i jedno veliko zajedničko, najveće, na kojem bismo pokazali kako Hrvata u ovome gradu imamo dovoljno da napune Dvoranu sportova. I da na taj način pošaljemo jednu poruku zajedništva i brojnosti“, kazao je Darko Sarić Lukendić.

Nazočne na prelu pozdravili su i konzulica savjetnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš- Pečkaj te pokrajinski zastupnik i predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora Mata Matarić.

U umjetničkom dijelu programa pročitano je nekoliko pjesama na temu prela, a ljepotu tradicijske kulture prikazalo je nekoliko mladih cura i momaka odjevenih u bunjevačke nošnje, što je organizirala časna sestra Eleonora Merković. Gosti su se zabavljali uz glazbu tamburaškog sastava „Biseri“ iz Subotice. Također, priređena je i tombola na kojoj je glavna nagrada bio bicikl, dar poduzeća „Venera bike“ iz Subotice. Na prelu u organizaciji Pučke kasine 1878. na kojem se okupilo oko 270 ljudi, među ostalim, bili su nazočni i predstavnici Bunjevačke matice te Saveza bačkih Bunjevaca.

Tekst: D. B. P.
Fotografije:
Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima