Kersko prelo 2013.

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 46

Kersko Prelo2013-1-mDeveto po redu Kersko prelo održano je 26. siječnja 2013. u sportskoj dvorani OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici, u kojoj se okupilo 225 odraslih i mladih te 40-ak djece, koje je cijelu večer zabavljao tamburaški sastav, kako ga od milja nazvaše „Zasad brez dobrog imena“. Osim dobre zabave, nazočni su imali prilike pogledati predstavu Đule Milodanović te reviju kreatorice Marije Jaramazović.

Kersko prelo, koje je održano u organizaciji Pastoralnoga vijeća župe sv. Roka, ovoga puta osim zabave, kao i prethodnih godina, imalo je i humanitarni karakter, a novac prikupljen od prodaje tombole bit će upućen najpotrebitijima.

Tijekom večeri „Kersko dramsko kazalište“ izvelo je predstavu „Složna obitelj“, za koju je tekst napisala župljanka ove župe, pjesnikinja Đula Milodanović, a glumili su članovi župne zajednice.

Kersko Prelo2013-2-mNazočne su na početku programa pozdravili župnik župe sv. Roka mons. Andrija Anišić, te predsjednik organizacijskoga odbora Kerskog prela Lazar Cvijin. Pjesmu „Kolo igra, tamburica svira“ u pratnji tamburaša izvela je Tamara Štricki, dok je pjesmu izvedenu na Festivalu bunjevački pisama pod nazivom „Crkva svetog Roka“ izveo Ladislav Huska. Nastavljajući uspjeh od prošle godine kada je prikazala svoju prvu samostalnu reviju, mlada kreatorica i vlasnica butika Mademoiselle, Marija Jaramazović, i ove godine inspirirana bunjevačkom nošnjom koja svojom profinjenošću i elegancijom nadahnjuje mnoge umjetnike u stvaranju nečeg novog i iskazivanju vlastitih ideja, prikazala je novu reviju pod nazivom „Kaldrma sa stilom“.

Kersko Prelo2013-3-mO svojoj reviji Marija kaže: „Na neki način ne odustajem od retro varijanti, čime nastojim održati vezu s nekadašnjim, minulim vremenima, i sve to bez namjere da patetično vratim duh prošlosti, već pogledom hrabro uperenim u sadašnjost koračam kaldrmom života.“

Modeli, među kojima su prikazani i oni za djecu, što je dakako izazvalo oduševljenje publike, prikazuju šetnju užurbanom svakodnevicom, za trenutak zaustavljeni u koraku modnog izričaja. Jer, kako ističe Marija, „naši životi su upravo to – kaldrma kao predivan znak prošlosti i naši koraci po istim kamenim kockama kojim stupamo sada i ovdje“. Prema prosudbi Zoltana Bake i Petra Gakovića, najljepšom preljom Kerskog prela proglašena je Kristina Ivković, prvom pratiljom Ivana Radonjić, a drugom Marga Lendvai.

Tekst: Željka Zelić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima