HGU Festival bunjevački pisama i HosanaFest nastavljaju program prekogranične suradnje

Objavljeno: 29.09.2023. Pregleda: 41

Zahvaljujući prekograničnoj suradnji između Hrvatske i Srbije mnoge hrvatske udruge uspijevaju postići i uraditi ono o čemu su godinama samo mogli sanjati. Tu potrebu prepoznalo je hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Naglasak u ovom projektu stavljen je na hrvatske udruge u Srbiji, a funkcionira tako što je glavni partner iz Hrvatske. Podsjećanja radi, za 25 projekata izdvojeno je 530.000 eura, a za narednu godinu najavljuje se još veća svota novaca.

HGU FBP – Tamburaški klub 

Među hrvatski udrugama koje su aplicirale i dobile stredstva putem ovog natječaja je i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama, a glavni partner je Javna ustanova Pleternica iz Hrvatske. Naziv projekta je Tambura – ritam zajedništva.
Zahvaljujući sredstvima osiguranim iz ovog projekta u Hrvatskoj glazbenoj udruzi izvođeni su razni građevinski radovi. Naime, ova udruga ima svoje prostorije, Tamburašku kuću, i dobivenim sredstvima je još jedan dio kuće obnovljen.
‚‚Izuzetno smo zahvalni što smo uspjeli ovo uraditi. Renovirali smo dodatni dio kuće, koja je u našem vlasništvu, te smo uredili i opremili tri prostorije. Jednu veću prostoriju, čajnu kuhinju i sanitarni čvor. Ove nove prostorije će ujedno biti i mjesto okupljanja naših mladih tamburaša. Tu može stati 30-40 ljudi, te u ovom prostoru planiramo praviti i okrugle stolove, bit će to prostor za promocije naših pjesama i autora...", ističe dopredsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović i pojašnjava kako je ovaj novi prostor dobio naziv Tamburaški klub.
Da je to već sada tako govori to što su mladi i djeca, članovi ove udruge, vlastitim snagama pomagali oko pospremanja i uređenja ovih prostorija, koje će i sami ubrzo koristiti.
‚‚Ovaj prostor nam je bitan i kako bismo mogli proširiti djelatnost rada Udruge. Naime, novi dio će privremeo služiti i kao prostor u kome će se održavati probe malog dječjeg zbora, koji bi početkom listopada trebao početi s radom, a koji će voditi Marina Piuković. Uz to, nastavljamo raditi s Dječjim i Festivalskim orkestrom, a s ovim prostorom i uređenjem smo dobili na jednoj kvaliteti bivanja ovdje", ističe Temunović.
Cjelokupan projekt iznosi oko 24.000 eura, dok je HGU-u pripalo 13.111 eura, a novac je utrošen na renoviranje prostorjia, opremanje istih, na izgradnju sanitarnog čvora, ličenje, opremanje čajne kuhinje, kupovinu stolica, kao i odnošenje šuta i uređenje dvorišta.
‚‚Apliciramo na projekte na raznim nivoima, od republičkog, pokrajinskog do lokalnog nivoa, kao i natječaje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Prošle godine smo sudjelovali na ovome projektu, s drugim partnerima, no tada nismo prošli na natječaju", priča Temunović.
Svečano otvorenje ovih obnovljenih prostorija bit će u nedjelju, 24. rujna 2023. godine, nakon Festivala bunjevački pisama, a među uzvanicima se očekuju i partneri iz Hrvatske.
Ovim projektom je zaokružena još jedna tamburaška priča, koja je bila i misao vodilja prilikom kupovine kuće, a to je da tamburaši imaju svoj prostor u kom mogu vježbati, raditi, ali se i okupljati i družiti.

HosanaFest 

Nastavljamo s glazbom, te s tamburaške prelazimo na duhovnu.
Među udrugama koje su dobile novac na ovome projektu je i Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest. U projektu pod nazivom Očuvanje kulturne baštine kroz duhovnu glazbu i tradiciju sudjelovala je i Turistička zajednica grada Županje.
‚‚Ono što mi je oduvijek bila želja, a sada ćemo je moći realizirati, jeste da se svi okupimo na nedjeljnom ručku. Kada kažem svi, mislim na sudionike HosanaFesta i njihove domaćine, te organizacijski odbor koji radi na volonterskoj osnovi. Želja mi je da se više usmjerimo jedni prema drugima iako je i do sad bilo prijateljstava, ali više pojedinačnih i po obiteljima, ali da ovako imamo jednu širu sliku i da možemo biti skupa", ističe s radošću predsjednik Festivala hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFesta vlč. dr. Marinko Stantić.
Ova manifestacija, koja će ove godine biti održana XVIII. puta, okuplja mlade skladatelje i izvođače duhovne glazbe. Po riječima vlč. Stantića, svi sudionici festivala imaju dvodnevni program. Prvoga dana imaju duhovnu obnovu, a sljedećeg – u nedjelju zajednički odlazak na misu, ove godine zajednički ručak i potom tonsku probu i nastup.
‚‚Sudionici festivala koji dolaze sa strane, a takvih je najviše, će i nadalje biti smješteni po obiteljima, jer za grupni smještaj nemamo sredstava, a i nekako mi je draže da su u obiteljima i da se na taj način upoznaju i druže. I ove godine zahvaljujući ljudima dobre volje smo za sve sudionike u roku dva dana osigurali smještaj. Još uvijek ima ljudi otvorenog srca i spremnih kreveta. Stoga me dodatno raduje da ćemo i te obitelji koje godinama primaju sudionike festivala moći bar pozvati na ručak", ističe vlč. Stantić.
A zahvaljujći projektu, osim ručka, HosanaFest će ove godine imati i dodatne monitore, širu scenu i opremu za scenografiju, te će svi sudionici dobiti za njih tiskani molitvenik.
‚‚Po našim scenografijama se svake godine vidi kako smo stajali s financijama, bilo je i skromnijih i bogatijih godina, no uvijek se pokrivamo s onim što imamo. Nadam se da ćemo ove godine podići rejting, a možda se nagodinu morali vratiti nazad, ali o tome ćemo misliti naredne godine", kaže vlč. Stantić i pojašnjava kako interesiranje za ovaj festival postoji, a to govori i podatak da ima već troje prijavljenih za narednu godinu.
‚‚Osjetim da idemo prema naprijed, osobito jer je puno festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj ukinuto. Ono što je naš dodatni problem jeste kako platiti putni trošak ljudima koji dolaze s raznih strana. To ne možemo ostvariti preko projekata, pa je to velika stavka svima koji se prijave za sudjelovanje", ističe vlč. Stantić i ujedno poziva sve ljude dobre volje da dođu na ovogodišnji HosanaFest, koji će biti održan 8. listopada 2023. godine u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici s početkom u 20 sati.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima