Predstavljena knjiga Franje Ivankovića - Imati i dati

Objavljeno: 29.09.2023. Pregleda: 86

Osamdesetpetogodišnji Franjo Ivanković iz Subotice piše pjesme od 1990. godine, a one su sada sabrane u njegov književni prvijenac, zbirku Imati i dati. Knjigu mu je ljetos, u sunakladi s njegovom obitelji, objavila Hrvatska čitaonica Subotica, a povod za objavu bio je autorov 85. rođendan.
Predstavljanje knjige održano je prošle srijede, 13. rujna 2023. godine, u dvorištu subotičke župe sv. Jurja, u kojoj je Franjo aktivan. Urednica knjige Katarina Čeliković je ovom prigodom kazala kako Ivanković piše jednostavno i iskreno te optimistično s dozom humora.

Vjera i zahvalnost

‚‚Franjo piše o zahvalnosti i ljubavi prema Bogu, ljubavi prema svojim unucima, djeci, životnoj suputnici. A čak i kad piše o boli, on će pronaći riječi koje će kroz podršku, nadu ili humor, ukazati da život itekako ima smisla", rekla je Čeliković.
Autor knjige Franjo Ivanković kazao je kako je sretan i zadovoljan čovjek, a da mu je kršćanska vjera dala odgovore na to gdje i kako treba ići, što treba htjeti, živjeti i biti.
‚‚Želim ići pravim putem, kako je volja Božja, trudim se poštovati svakoga. Raduje me što imam dobru suprugu, petero djece i dvanaest unučadi. Pisao sam iz ljubavi, želim dijeliti sreću sa svima, ljubav prema bližnjem, ali i onom koji nije dobronamjeran", kaže Franjo Ivanković.
Ivanković je od 2004. godine redoviti sudionik susreta hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva, a osim u zbornicima s tih susreta, pjesme je objavljivao i u kalendaru Subotička Danica.

Zahvala obitelji

Uime obitelji, koja je sunakladnik knjige, obratili su se njegov sin Branimir Ivanković i kći Grozdana Spajić. Oni su svojem ocu zahvalili za to što im je osim života, dao i ljubav prema pisanoj riječi, usadio želju za znanjem i davao snagu da ne odustanu od leta ka visinama. Tijekom večeri Franjine pjesme čitali su njegovi unuci.
Bila je ovo prva Večer stvaralaštva u dvorištu župe sv. Jurja. Moderator je bio župni vikar vlč. Tomislav Vojnić Mijatov koji je u uvodnom dijelu istaknuo kako su svijetu potrebni pisci i umjetnici sposobni naviještati poruku Evanđelja i ‚‚omogućiti nam da osjetimo ono duhovno, a da svoj život pretvorimo u radost, dobrotu, lijepo i plemenito". U sklopu večeri nastupio je i župni zbor pod ravnanjem kantora Filipa Čelikovića.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima