HKC „Bunjevačko kolo" gostovalo u Novom Pazaru

Objavljeno: 28.05.2021. Pregleda: 57

hkc u pazaruHKC Bunjevačko kolo iz Subotice gostovalo je na 14. Smotri bošnjačkih narodnih igara, koja je održana kao završni događaj programa obilježavanja 30 godina postojanja i rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave.

Po riječima Mirze Hajdinovića iz BNV-a, HKC Bunjevačko kolo je izabrano da nastupi kao egzotično folklorno društvo u okviru Srbije. Hajdinović se za HKC zainteresirao preko njihove prezentacije na društvenim mrežama, koju je ujedno ocijeno odličnom. 

Nova prijateljstva

Folkloraši iz Subotice predstavili su se s dvije koreografije – Bunjevačko momačko kolo i Splet bunjevačkih igara. Pripremio ih je voditelj Folklornog odjela Marin Jaramazović uz pomoć Senke Horvat, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Centra Lazar Cvijin.

„Sretni smo što smo imali priliku sudjelovati na Smotri, upoznali smo nove prijetelje i veselimo se sljedećem susretu", kaže Jaramazović.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a dr. Fahrudin Mavrić je na otvaranju smotre rekao kako je ona dokaz njihove posvećenosti očuvanju i promociji folklora i tradicije u modernim vremenima kada se narodi gube i nestaju u trci za vrijednostima suvremenog svijeta.

Sastanak dvaju vijeća

Istom prigodom u Novom Pazaru boravili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća (predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin i međunarodni tajnik Darko Baštovanović), koji su održali sastanak s predstavnicima BNV-a (predsjednikom Izvršnog odbora Fahrudinom Mavrićem i tajnikom Mirzom Hajdinovićem).

Oni su razgovarali o nastavku uspješne suradnje dvaju nacionalnih vijeća te budućoj koordinaciji zajedničkih aktivnosti u predstojećim društvenim procesima.

„Predstavnici dvaju vijeća suglasni su kako obje manjine nailaze na slične izazove kada su u pitanju društveni položaj i problemi – obje su nove nacionalne zajednice koje se još uvijek, u nepovoljnom društvenom okruženju, nalaze u procesima izgradnje svojih institucija i kapaciteta. Hrvati i Bošnjaci dvije su zajednice koje po pitanju negativne percepcije u javnom mnijenju kotiraju iznimno visoko, a među većim zajedničkim problemima nalaze se i isključenost iz procesa donošenja odluka, neparticipacija i nerazmjerna zastupljenost u tijelima državne uprave i lokalnih samouprava", ocijenio je Baštovanović.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima