HKC „Srijem – Hrvatski dom“ Srijemska Mitrovica – Aktivno djelovanje brojnih sekcija

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 39

HKC Srijem-1Hrvatski kulturni centar „Srijem – Hrvatski dom“ kulturna je udruga iz Srijemske Mitrovice, koja je obnovljena 1997. godine kako bi nastavila tradiciju svih hrvatskih kulturnih udruga iz Srijemske Mitrovice čiji je rad zabranjen poslije Drugog svjetskog rata. Do 2010. godine udruga je nosila naziv „Srijem“, da bi na sjednici Skupštine društva 9. listopada 2010. godine udruga promijenila naziv u „Srijem – Hrvatski dom“.

U Srijemskoj Mitrovici kroz povijest djelovalo je nekoliko hrvatskih društava: Hrvatsko pjevačko društvo „Nada“ (1886.), Hrvatska građanska i obrtnička čitaonica (1886.), Hrvatska čitaonica osnovana 1991. godine, glasilo Hrvatski branik (1893.), Hrvatsko ratarsko i pjevačko društvo „Tomislav“ (1910.), Hrvatsko pjevačko društvo „Hrvatska omladina“ (1920). Zgradu Hrvatskog doma komunistički režim je oduzeo 1945. godine koja je vraćena društvu.

Hrvatski kulturni centar „Srijem – Hrvatski dom“ iz Srijemske Mitrovice danas djeluje u nekoliko sekcija, tu su: folklorna starija i mlađa skupina, tamburaška, sportska, odjel za hrvatsku književnost, slikarstvo i primijenjenu umjetnost, odjel za komunikaciju s medijima, nakladničko-novinarski odjel, pravni odjel, pjevačko društvo „Nada“, a novoosnovana je i škola tambure koju pohađa veliki broj djece i ima oko 40 članova.

HKC Srijem-3Kako ističe predsjednik društva Krunoslav Đaković trenutačno u društvu postoji tendencija rasta članova, pogotovo najmlađih: „Jedno vrijeme je i u našem društvu rad sekcija utihnuo, nakon čega smo mi, trenutna uprava društva koja radi sada već četiri godine, obnovili rad folklorne i tamburaške sekcije. Danas školu tambure pohađa oko četrdesetero djece, a članovi su redoviti, kako u starijoj tako i u mlađoj folklornoj skupini. Članovi likovne sekcije 'Sveta Anastazija' imaju često svoje izložbe u Srijemskoj Mitrovici, Županji, Ruskom Krsturu, Crnoj Gori, Hrvatskoj, gdje najviše izlažu svoje rukotvorine od slame, rezbarije na staklu i ručno izrađene figure, i izložbe su veoma uspješne“, ističe Krunoslav Đaković.

Predsjednik društva kaže kako su imali više zapaženih nastupa kako u zemlji tako i u inozemstvu, u Republici Hrvatskoj – na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, a prošle, 2013. godine folklorna skupina imala je uspješan nastup u Njemačkoj u gradu Filderstadtu. Redovite manifestacije u Hrvatskom domu su: maskenbal, zabava za župski kirbaj 26. listopada, kao i priredba za Svetog Nikolu.

HKC Srijem-2-mManifestacija „Srijemci Srijemu“ počela je upravo u njihovom gradu 2013. godine, a HKC „Srijem – Hrvatski dom“ bio je domaćin. Kako ističe predsjednik društva, veliku financijsku potporu pružaju im HNV, grad Srijemska Mitrovica, Vlada AP Vojvodine i razni donatori. I pokraj toga ističu da bi im dodatni prihod dobro došao, iako trenutačno ne mogu poduzeti ništa jer je proces restitucije Hrvatskog doma još uvijek u tijeku: „Hrvatski dom nije pravno vraćen. Mi jesmo u posjedu doma, ali je još uvijek postupak restitucije u tijeku, tako da mi ne možemo izdavati prostorije sve do 2024. godine, kada bi mogli biti samostalni. Srećom, svi koji sudjeluju u radu društva su volonteri, tako da nam ostane više sredstava za opremu, tambure i putovanja“, kaže Đaković.

Ovo društvo ima svoju godišnju manifestaciju koja se održava svake godine u svibnju – „Divan je kićeni Srijem“. Ove godine gosti će im biti iz Republike Hrvatske iz mjesta Lužana, a za ovu godinu ponovno planiraju nastup na manjinskoj manifestaciji grada „Srem folk fest“, kao i putovanje u Požegu u susjednu Republiku Hrvatsku. Nedavno su gostovali i u Ljubi na prvoj manifestaciji koju je organizirala novoosnovana hrvatska udruga iz tog mjesta, a ovo društvo im je pomoglo tako što im je ustupilo svoj tamburaški orkestar: „Trudimo se pomoći svim udrugama koliko možemo, da ne bi ponovno sve utihnulo, kao što se jednom dogodilo i kod nas. Imam dojam da je u dosta mjesta u Srijemu nekako sve stalo u radu udruga, osim u Šidu, i da su mnogi mladi izgubili interes. Zadovoljan sam što ima puno mladih koji žele sudjelovati, plesati, svirati, slikati“, ističe predsjednik društva.

HKC Srijem-4Od 2013. godine u društvu je počela s radom škola tambure čiji su voditelji Josip Dujić i Edi Tajm. Oni redovito vježbaju s djecom dva puta tjedno i do sada su imali nekoliko zapaženih nastupa – u Baču, gdje su predstavili božićne i tamburaške pjesme, i za Svetog Nikolu u Srijemskoj Mitrovici. Trenutačno se spremaju za nastup na festivalu „Sirmium art“ – mlada tambura, gdje se afirmiraju mladi tamburaški orkestri: „Imamo veliku pomoć HNV-a, grada Srijemska Mitrovica, kao i društva u realizaciji programa, nabavi žica, popravci tambura i korištenju prostorija. Moja ideja je da sviramo ne samo starogradske pjesme, nego i klasičnu filmsku glazbu i nadam se da ćemo u tome i uspjeti“, ističe Edi Tajm, voditelj ljetne škole tambure, inače po profesiji master etno muzikolog koji je dugogodišnji član društva.

Tekst i fotografije: Suzana Darabašić
Objavljeno u tjedniku „Hrvatska riječ“,
br. 572 od 21. ožujka 2014.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima