Izborna skupština HKPD-a „Matija Gubec“ iz Rume

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 37

Gubec Ruma-logoRedovita 111. po redu izborna skupština Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume održana je 15. ožujka 2014. godine, u prostorijama društva na Bregu. Na skupštini su izabrani novi sazivi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Disciplinske komisije. Izvješće o radu u 2013. godini, kao i plan rada za 2014. predstavio je tajnik društva Nikola Jurca, financijsko izvješće za 2013. podnio je blagajnik i dopredsjednik društva Vladimir-Braca Jurca, dok je financijski plan za 2014. iznio predsjednik društva Pavle Škrobot.

U izvješću o radu predstavljen je veoma bogat program aktivnosti u prošloj godini u kojoj je sve bilo u znaku proslave 110. obljetnice rada, zbog koje je društvu dodijeljena i Povelja predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Veliki tamburaški orkestar je u 2013. godini održao dva cjelovečernja koncerta u Rumi, sudjelovao na nizu manifestacija, poput susreta u Ilači kulturno-umjetničkih društava koja nose naziv „Matija Gubec“, prvom susretu hrvatskih udruga iz Srijema u Šidu, prvom festivalu velikih tamburaških sastava u Rumi i mnogim drugim. Organizirane su brojne igranke, prezentacije poljoprivrednih proizvoda, obilježavanja raznih blagdana i slično, a društvo je sudjelovalo i u obilježavanju jubileja 200 godina župne crkve u Rumi.

Gubec Ruma Skupstina2014Za 2014. godinu planira se obilježavanje još jednog velikog jubileja – 50 godina umjetničkog rada Josipa Jurce te održavanje cjelovečernjeg koncerta tim povodom u Velikoj dvorani Kulturnog centra. Održat će se i koncert povodom Dana društva u listopadu, a sudjelovat će na brojnim tradicionalnim manifestacijama na kojima je Veliki tamburaški orkestar redoviti sudionik. Početkom godine je predan zahtjev s kompletnom dokumentacijom za povrat zgrade Hrvatskog doma u Rumi.

Na prijedlog Upravnog odbora društva Skupština je jednoglasno za počasnog predsjednika društva izabrala Zlatka Kolarića, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika i člana Upravnog odbora i jednog od njegovih najaktivnijih članova.

Nazočni članovi društva su minutom šutnje odali počast preminulim članovima u periodu između dviju skupština, a među preminulima su i dva istaknuta člana: počasni predsjednik i bivši dirigent, tajnik i član folklorne sekcije Petar Matešić, kao i dugogodišnji član Nadzornog odbora Đura Kun.

Tekst i fotografija: J. N.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima